Viime aikoina on minusta ollut oudon epäselvää mikä on takaajan rooli lainojen hoidossa. Suomen valtio on lupautunut ja jo taannutkin eräiden EU-valtioiden lainoja. Nimenomaan taannut. Hyvin paljon puhutaan Suomen maksaneen tukea näille valtioille. Takaus ja tuenmaksaminen ovat täysin eriasioita.

Mikäli yrität keskustelussa korjata virheellisiä käsityksiä, sanotaan kyllä ne kuitenkin maksuun menevät. Minä niinkuin varmaan moni lukijakin on taannut monia lainoja. En ole koskaan joutunut maksajaksi. Näinkin joskus käy. Valtionlainan takaajan en ole kuullut näin käyneen. Tosin en ole mikään asiantuntija. Vielä pitää huomioida Suomella olevan vastavakuudet 40 %:n lainoista. Toisin sanoen Suomen takuissa on omaisuutta tai muita takuita.

Myös kova äänisesti kamaloidaan laina-ajan pituutta, 30 vuotta. Minusta takaajalle on lähes ykslyky mikä on laina-ajan pituus. Takaaja ei maksa mitään lainankuluja. Ei korkoja, lyhennyksiä eikä mitään muutakaan. Vastuun aika vain lyhenee tai pitenee. Toisaalta  inflaatio syö koko ajan vastuun suuruutta. Lainan saaja vastaa mahdollisista inflaatio kuluista.

Tosin se on ilmeisesti pieni osa kansasta joka yrittää sekoittaa asioita. Viime aikoina on tullut gallup tuloksia jotka osoittavat suurella valtaosalla olevan jalat tiukasti maassa ja ajattelevan asioista niinkuin ne ovat eivätkä sorru pienen vähemmistön suuriääniseen propagandaan.

En ota tässä mitään kantaa EU:n, Euroon enkä lainojen takuihin. Ne ovat niin moniselkoisia asioita, etten jaksa niin pitkää kirjoitusta tehdä heti aamulla. Ärsyttää vaan asioiden vääntäminen joksikin muuksi.