Huippueläkkeet ovat puheenaiheena hyvin usein? Millaisia sitten ovat Suomen parhaat eläkkeet? Suomen eläkelait suosivat suurituloisia, siten on mahdollista, että parhaat eläkkeet ovat 40 000 €/kk.

 
Eläketurvakeskus on tutkinut 20 maan eläkkeitä. Eläkekatto oli lähes kaikissa näissä maissa. Alhaisin katto 4000€/kk oli Ruotsissa, Belgiassa, Itävallassa, Kanadassa, Espanjassa ja Englannissa. Saksassa katto on 5000€/kk. Italian, USA:n ja Kreikan katto on 6000€/kk. Korkein katto 8000€/kk oli Norjassa ja Luxemburgissa. Suomen lisäksi kattoa ei ole lainkaan Hollannissa, Eestissä, Portugalissa, Tanskassa ja Irlannissa. Mitähän pitäisi ajatella siitä, että melkein kaikille näille maille on yhteistä myös isot tuloerot, heikko sosiaaliturva ja alhaiset palkat.
 
Tämän ison eläkkeen lisäksi Suomessa monesti suuripalkkainen saa lisäeläke-edun. Esim. valtion omistaman Sodiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen saa 41 350€/kk palkan päälle 30% lisäeläkkeen. Toisin sanoen hän tulee saamaan jokseenkin palkkansa suuruisen eläkkeen. Parhaiten asiansa on ilmeisesti hoitanut Kalle Isokallio. Hän oli 1 vuoden Nokian tj. Tämän jälkeen hän sai potkut 42-vuotiaana ja sopi vaimonsa isän Mika Tiivolan kanssa saavansa edelleen Nokialta täyttä palkkaa. Miten kauan tämä sopimus on voimassa, en ole onnistunut tietoa löytämään mistään. Ainakin eläköitymiseen asti.
 
Huonosti eivät ole asiat myöskään kansanedustajilla. Esim. Janina Andersson jää seuraavien vaalien jälkeen eläkkeelle 40-vuotiaana. Usein nämä eläkeläiset saavat vielä tuloja toimimalla mm. yhtiöiden hallituksissa. Niistä korvaukset ovat järjettömän isot. Entisen työnantajani Kemiran entinen Vehmaalta syntyisin olevan pääjohtaja Lasse Kurkilahden tulot olivat viime vuonna 800 000€. Täällä blogissa on jonkun kerran sanottu minunkin saavan isoa eläkettä. Ikävä kyllä tienestini on hieman pienempi.
 
Näitä lukuja voi verrata keskimääräiseen eläkkeeseen joka on 1344€/kk. Tähän keskiarvon laskemiseen on käytetty myös kaikki huippueläkkeet. En tiedä kuinka moni eläkkeensaajista jää alle keskiarvon, veikkaisin 80:tä %.