Suomen suvi on tapahtumia täynnä. Monet ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmeniä, toiset ovat hävinneet. Suurimpia häviäjiä taitaa olla maatalousnäyttelyt. Ennen niissä käytiin sangoin joukoin muutkin kuin maanviljelijät. Taitaa olla niin, että vain 1 varsinainen maatalousnäyttely järjestetään Suomen suvessa. Jotain minifarmeja taitaa olla muutama, mutta ei se ole nää mikään maatalousnäyttely.

Toinen häviäjä taitaa olla taidenäyttelyt. Niitä vieläkin järjestetään enemmän kuin 1, mutta mitään massatapahtumia ei ne enää ole. Maatalousnäyttelyissä itsekkin kävin, taidenäyttelyissä en. Eikä se johdu siitä ettenkö tykkää katsella määrättyjä tauluja.

Suosionsa säilyttänyt on kesäteatteri. Niitä oli taannoin runsaasti, nyt ei ole sellaista niemeä, saarta tai notkelmaa jossa ei kylätoimikunta järjestäisi kesällä näytelmää. Viime sunnuntaina kävin Pyhämaassa. Siellä taso on noussut huimasti alkuvuosista. Niin näyttelijöiden kuin ympäristönkin. Hyvä katsomo ja pyörivä näyttämö luovat hyvät puitteet. Väliajalla puhuin erään pyhämaalaisen kanssa ja kerroin kuulleeni etteivät näyttelijät ole enää pyhämaalaisia amatöörejä vaan muualta tulleita joilla on jotain näyttelijä taustaa. Kanta-asukas kiisti jyrkästi. Käytiin kaikki 6 näyttelijää läpi ja taisi olla niin, että vain 1 asuu Pyhämaassa. Alkuasukas väitti kaikilla olevan kuitenkin pyhämaalainen tausta.

Parissa kesäteatterissa on tullut tänä kesänä käytyä. Kertaakaan ei oma-aloitteisesti omalla autolla. Aina jonkin yhdistyksen järjestämällä reissulla ja isona houkutuksena on ollut syömässä käynti jossain ravintolassa. Henki ja ruumis tarvitsevat ravintonsa.

Eräs kesätapahtuma on vanhoissa ja nykyisissä kunnissa järjestettävät Silak rysäys, lohimarkkinat, suvipäivät jne. Nämä ovat ohjelmiltaan hyvin niukat. Erilaiset lakritsin ja t-paitojen myyjät haukkaavat pääosa. Eikä siinä mitään parasta Suvipäivillä onkin vanhojen tuttujen vuosikymmenten takaa, tapaaminen. Tänään luin lehdestä Kalanti päivän ohjelman. Ei millään pahalla, mutta jäi kyllä sellainen kuva, että vanhalestadiolaistenkin juhlat ovat riehakkaat Kalanti-päivän rintamalla.