Otsikko on Suomeksi "Työ vapauttaa" ja se luki jokaisen keskitysleirin portin yläpuolella rautaisin kirjaimin. Eilen tuli 70-vuotta Aushwitzin vapauttamisesta. Päivä herätti monenlaisia mietteitä. Olen käynyt 2:lla keskitysleirillä, Buchenwaldissa ja Daschaussa.

Buchenwald on etelä-Saksassa, Weimarin kaupungin liepeillä. Leiri on korkean mäen päällä. Vangit juoksutettiin sinne Weimarin rautatieasemalta. Matkaa on muistaakseni n. 15 km. Leiriltä on hävitetty puiset parakit joissa vangit säilytettiin. Tiilinen rakennus jossa leirin johto ja vartijat oleskelivat. Se on muutettu museoksi. Siellä kävellessä korviin tuli rautakorkojen kapse vaikka oli äärimmäisen hiljaista. Siellä on kaikenlaisia leiriin liittyviä esineitä. Spriissä säilöttyjä ihmisten elimiä ja leirin kirjeenvaihtoon liittyviä kirjeitä. Mieleen on jäänyt lääketehtaan kirje jossa kiitettiin edellisestä lähetyksestä ja pyydettiin uutta sillä kaikki olivat jo kuolleet.

Buschenwald oli työleiri. Siellä vangit tekivät työtä lähes ilman ruokaa. Päivän kuluessa työkyvyttömät vietiin alueella olleeseen vanhaan isoon talliin jonka pilttuut olivat muutettu selleiksi. Illalla jotkut vartijat ajankulukseen kiduttivat vangeja. Julmin oli leirinpäällikön vaimo. Seuraavana aamuna vangeille kerrottiin vietävän lääkärintarkastukseen. Odotushuoneessa heidän piti riisua kaikki vaatteet. Sitten vietiin yksitellen tarkastukseen. Tarkastus aloitettiin mittaamalla laitteella joka lienee kaikille tuttu. Tiukasti seisomaan ja päähän pudotetaan lauta ja asteikolta katsotaan sentit. Täällä lauta kulki seinässä olevassa raossa. Vangin mentyä siihen seisomaan takana olevasta huoneesta ammuttiin luoti päähä. Ampuja huone oli pieni. Tuoli ja pöytä. Ajattelijan ampujan siinä pöydällä syöneen eväitään ja aina pään tullessa näkyviin, täräytti.

Kuollut vanki heitetiin vankkureihin jotka muistuttivat täällä joskus käytössä olleita heinähäkkejä. Vankkureiden täytyttyä ne vedettiin huoneesen jossa oli teräspöytiä. Täällä vangeista otettiin talteen kaikki käyttökelpoinen. Museossa oli nähtävillä hiussäkki. Jätteet vietiin rakennukseen jossa oli polttouuneja. Siellä vainajat poltettiin ja lämpö käytettiin toimistojen lämmitykseen.

Saman vuoden syksyllä olin matkalla jossa oli mm. tarkoitus käydä Munchenissa oluttuvassa josta Hitlerin vallankumous alkoi. Kaupungin lähestyessä eräs matkaajistamme tiesi kaupungin liepeillä olevasta Dachaun keskitysleiristä ja ehdotti, että mennäänkin sinne. Ehdotus herätti melkoisen polemiinkin ja käyntikohteesta äänestettiin. Daschau voitti ylivoimaisesti. Leiri oli enemmän purettu kuin Buchenwald ja jotenkin steriili. Tämä ei herättänyt enää minussa niin voimakkaita tunteita kuin Buschenwald.