Sataa kuin saavista kaataen. Pitäisikö käydä varaamassa teltanpaikka läheiseltä Pärkänvuorelta.  Nyt on alkanut keskustelu perus- ja erikoissairaanhoidon yhdistämisestä. Hieno juttu.

En ole mitenkään asiantuntija alalla, mutta omien kokemusten ja luottamusmies tehtävissä tulleen tiedon valossa homma tuntuu hyvältä. Nämä ovat eri kunnissa hoidettu eritavoin, joten mitään yleis pätevää mallia yhdistämisestä ei voi kukaan antaa. 

Ugissa terveydenhoidot haarantuvat heti pääovesta sisään mennessä. Perushoito oikealle ja erikois vasemmalla. Kaikissa kunnissa ei ole edes lääkärin vastaanottoa. Suurella osalla oman kunnan alueella ei ole terveyskeskusta. Aniharvassa keskussairaala. 

Uskoisin vastaisuudessa asiakkaan hoitoketjun etenevän luonnikkaammin ja nopeammin. Nyt esim. lähetteen saaminen erikoissairaanhoitoon on aina harkinta kysymys. Se on huomattavasti perushoitoa kalliimpaa. Varmaan uudessakin järjestelmässä toimenpiteet hinnoitellaan eikä ne nykyisestä oleellisesti halpene. Kuka maksaa niin siihen on varmaan helpompi saada muutoksia muutostilanteessa kuin mentäessä vakio systeemillä eteenpäin. Olen monesti sanonut, valtion pitää ottaa suurempi osuus terveydenhoidosta. Sillä on suuremmat resurssit vaihtelevaan ja alati kallistuvaan yhteiskunnalle kuuluvasta alasta.

Tässä vaiheessa ei ole tarpeen vielä ottaa kantaa yksityiskohtiin. Niitä riittää ja varmasti myös vaikeasti ratkottavia. Hihat kääritään ylös ja aletaan hommiin.  Palkataanko konsultti?