Aamun tv-uutisissa kerrottiin miten paljon Suomessa syntyy elektroniikka jätettä ja pääosin se viedään Afrikkaan purettavaksi. Ihmetytti. Olen lukenut miten paljon teollisuusvaltiot vievät jätettä Afrikkaan ja kippaavat sen autiomaahan. Suomi se vaan vie uudelleen käsiteltäväksi.

 

Sitten luin päivän lehteä. Sivun levyinen otsikko "Teknojäte valuu Afrikkaan". Jutussa kerrottiin, että maailmassa syntyy elektroniikkaromua 50 milj/t. vuodessa. Valtaosin se viedään Ghanaan. Uudelleen käsittely on sitä, että lapset kiertelevät jätevuorta ja hakkaavat kivillä koneita murskaksi saadakseen metallit talteen. Johdoissa oleva kupari irrotetaan polttamalla muovikuori nuotiossa pois. Nuotioina ovat autonrenkaat. Todella huippuluokan kierrätyslaitos.
 
Eikä tämä ole jutun mukaan ainoa vaan yksi monista. Esimerkkinä kerrotaan Nigerian Lagosista jonne kipataan mm. yli 100000 pc:tä joka kuukausi. Pahin tilanne on kuulemma Somaliassa. Siellä ei ole järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Kuten merirosvoista olemme kuulleet. Mitään muutakaan ei pystytä valvomaan. Somalian vesiin kipataan surutta mm. ydinjätettä.
 
Miten Suomi voi olla tällaisessa toiminnassa mukana. Eikö meillä ole mitään jätteiden viennin valvontaa? Eikö meillä ole omaatuntoa? Voimmeko viedä jätteemme muiden terveyttä vaarantamaan.