Taitaa olla aikaa sellaiset 10-15 vuotta kunnallisen veden laajenemisesta maaseudulle. Työ menetelmät ja tarvikkeet olivat kehittyneet niin, että tämä mahdollistui.

Laajeneminen on tapahtunut siten, että halukkaat veden ottajat ovat muodostaneet yhtymiä, osuuskuntia jne. Nämä ovat sitten rakentaneet oman verkostonsa. Tämä rakentaminen onkin sitten tapahtunut lukemattomin eritavoin. Homma lähti käyntiin pikkuhiljaa ja huomaamatta. Kaupungilla ei ole ollut sääntöjä eikä valvontaa ja homma on osittain karannut käsistä. Tämän vuoden tavoitteita Ugin Vedellä on 2. Toinen on "Haja-asutusalueen vesihuollon toimintaperiaatteiden selkiyttäminen vesihuollon kehittämissuunnitelman pohjalta". Vihdoinkin selkiytetään.
Valtaosa yhtymistä on toiminut vastuullisesti ja järkevästi. Joukkoon tulee kuitenkin aina sellaisia joilla ei taito tai vastuullisuus ole riittävällä tasolla. US:n tekstari palstalla oli viesti, "jossain putki vuotaa eikä korjata". Tässä ilmenee eräs puute. Joissain osuuskunnissa ei ole mittaria siinä missä kaupungin putkisto haarantuu yhtymän putkistoksi. Vesi mitataan ainoastaan talouskohtaisesti. Tällöin putkisto vuodot menevät kaupungin piikkiin, joka ei putkistoa omista. Näin ei yhtymän kannata korjata putkea sillä se ei maksa hukkaan menevää vettä. Putkiston korjaus ei taas kaupungille kuulu sillä se on yhtymän.
Näin ei ole läheskään kaikilla yhtymillä. Niillä on päämittari. Näin on yhtymässä johon kuulun ja näin on saaristoon tehtävällä laajalla osuuskunnalla. Jossa on jo jäseniä 170. 
Tämä edellä kuvaamani on vain eräs yksityiskohta, joka sai asiasta kirjoittamaan. Käytäntö on esim. vesilaskutuksessa niin kirjava, että sekin pitäisi yhtenäistää. En varmaan edes tunne kaikkea asiasta. 
Se, että on saatu kelvollinen vesi jo lähes kaikkiin Ugin talouksiin on tärkeää. Nämä epäkohdat ovat siihen verrattuna pientä kuplintaa, mutta hyvä olisi nekin korjata.