Eilen oli Lokalahti-seuran vuosikokous. Kokousväkeä oli niin kuin nykyiset yhteiset tilaisuudet vetävät. Johtokunnan lisäksi joitakin muita. Paikalle oli kutsuttu lokalahtelaiset kaupunginvaltuutetut. Ei erityisen paljoa kiinnostanut valtuutettujakaan. Meitä oli paikalla n. 2,5.

Tilaisuus oli mukavan leppoisa. Kokousasiat rutiinilla läpi ja sitten keskustelemaan. Keskustelu oli asiallista. Tällaisista tilaisuuksista saa helposti kireitä. Kerrotaan miten huonosti sivukulmia kohdellaan ja miten urhoollisesti olen taistellut pahaa vastaan niin siitä se keskustelu helposti kireytyy ja menee kaikkien haukkumiseksi. 

Ykkösasiana oli tietenkin Lokalahden palvelut. Lokalahdella on vain n. 1000 asukasta ja niistäkin iso osa käyttää Ugin keskustan palveluja. Niin kunnallisia kuin muitakin. Näissä oloissa on vaikeata löytää käyttäjiä esim. terveyspalveluille. Toisaalta terveyskeskukseen on Lokalahden keskustasta vain runsaan 10 min. matka. Ajallisesti sama kuin Ugin monista lähiöistä. Vanhemmille ihmisille joiden liikkuminen on hankalaa pitäisi täälläkin olla edes kerran viikossa mahdollisuus saada perusterveyspalveluja.

Merkittävä puute Lokalahdella ovat päivittäistavaroiden hankinta. On yksi kauppa, jonka tilat ovat erittäin ahtaat. Kaupungin ei pidä ryhtyä maitokauppiaaksi, mutta jotain apua voisi antaa siihen, että saataisiin kaupalle nykyaikaisemmat tilat. Luulisi asiakaspohjan riittävän kyläkaupalle. 

Maaseudun jätevesihuolto on aina puhuttava asia. Vuosi 2014 lähestyy vääjäämättömästi ja hyvin vähän on toistaiseksi tehty. Ympäristöministeriöllä on työryhmä miettinyt asiaa ja antaa lausuntonsa vielä tämän vuoden aikana. Toivottavasti tilanne selkiintyy. Mielestäni tiedotus on ainakin tässä asiassa pettänyt. Mitä merkillisimpiä huhuja liikkuu ja viranomaistenkin antamat lausunnot vaihtelevat.

Tietenkin keskusteltiin myös Sukarista ja niistä odotuksista joita projektin alkuvaiheissa oli. Ainoa tie Lokalahden palvelujen säilyttämiselle ja parantamiselle on niiden kysynnän kasvattaminen.