Konsultti ymmärretään monin tavoin. Käytännössä hän tai se, jos kyseessä on toimisto, tarjoaa asiantuntija palveluja. Enimmäkseen yritykset ja yhteiskuntakin tarvitsee konsultin palveluja toimintatapojen muuttamiseen ja henkilöstön motivoimiseen. Konsultteja käytetään kaikkiin mahdollisiin tehtäviin jossain määrin. Pääasiassa, jos ei tarvitsijalla ole itse siihen osaamista tai aikaa.

Konsulteilla on huono maine. Työtä pidetään turhana ja erittäin kalliina. He ovat kuin iilimatoja. Kerran kiinni päästyään, maksaja suorastaan imetään kuiviin. Henkilöstö pitää heidän tilaisuuksissaan istumista turhana ja työnlisääjänä. Mikäli toimintatapoja muutetaan, vaaditaan myös seurantaa. Pisteytystä ja raportointia. Konsulteilla on yleensä erilaisia ohjelmia, pääasiassa jostain kopioituja. Näitä myydään niin kauan kuin vähänkin kauppa käy ja koko ajan kehitetään uusia.
Hyvin huomaa mikä trendi milloinkin on menossa. Samat ohjelmat pyörivät monissa yhteisöissä. Mitä maksaa? Ison kasan paperi rahaa eikä takuuta anneta mistään. Alle satasen tunti ei kummoistakaan konsulttia saa. Jos mennään ulkomaisiin maineikkaisiin toimistoihin hinnat ovat kymmenkertaiset. Näiden hintojen lisäksi laskutetaan paljon muita kuluja, Matkat, yöpymiset, ilmoittelut jne.
En ole kuullut konsulttien juurikaan tekevän liikkeenjohdollisia tehtäviä. Yrityksen tuotannolliseen kehittämiseen liittyviä. Näillä ei ole vastuuta, eikä myöskään tietoa yrityksen sisäisestä toimintatavasta. Yhtiön tai kunnan johdon ja keskijohdon tehtäviin nämä kuuluvat. He vastaavat näistä asioista. Työpaikallaan ja palkan suuruudellaan. 
Konsulttien palvelujen määrää yritetään minimoida kaikkialla. Työpaikallani seurattiin tarkoin konsulttipalveluihin menevää rahaa. Samoin Ugin kaupunki on ainakin siihen menossa. Luottamusmiesten puheissa paheksutaan jatkuvasti konsulteille menevää rahaa. Viime valtuuston kokouksessa päätettiin yksimielisesti selvittää vuoden loppuun mennessä ostopalvelut. Uskoisin, ettei monenkaan valtuutetun mielessä pyörinyt ajatus, että niitä on liian vähän ja toimintoja pitää siirtää konsulteille. Ei ainakaan minun. Siten nykyinen blogi keskustelu näiden lisäämisestä yllätti täysin. Varsinkin, kun selvästi omalle johdolle kuuluva tehtävä halutaan ulkoistaa. 
Tämän puhutun tehtävän ulkoistuksen hinta on vuodessa helposti semmoiset 300000€, enkä ole lukenut mistään säästöistä tämän asian yhteydessä. Koko kannattavuus pitää hankkia uusien yritysten tuomilla tuloilla. Pitää siinä hankkia pitkä rivi uusia yrityksiä kustannusten peittämiseksi. Eikä kyseessä ole vain 1 vuosi vaan jatkuvaa toimintaa.
Konsultin palkan lisäksi vaaditaan edelleen samaa halli, rahoitus ja rahoituksen hankintapolitiikkaa. Ei sellaisia yrityksiä olekaan, joilla on rahaa valmiina investointeihin.
En ole mielestäni vanhasta jääräpäisesti kiinni pitävä, mutta kaikki tekemiset vaativat toimintasuunnitelman ja rahoituslaskelman. Mikäli elinkeino toiminnan ulkoistamiselle löytyy järjellinen kannattavuus, olen ilman muuta sitä kannattamassa.