Ennen kokoukseen lähtöä vilkaisin vielä Internettiä olisiko jotain tapahtunut ja olihan tapahtunut. Finnprotein oli hakeutunut konkurssiin. Toivottavasti pääsee. Minut ainakin yllätti yhtiön todella heikko tila. Uskoin tilanteen olevan sellaisen, että yrityssaneeraus olisi riittänyt. Jatkoa on vaikea ajatella. Laitteet ja tilat ovat sellaiset etten usko niitä voivan jonkun muun tuotteen valmistajan voivan käyttää. Piiri joka haluaa jatkaa soijanjalostusta lienee pieni. Ei ole voinut vielä syntyä sellaisia asiakassuhteitakaan mistä mahdollinen jatko halukkuus löytyisi.

Ennen kokousta kierrettiin Pyhämaata. Toimeliasta seutua. Vento Aallon tehtaanmyymälässä kuhisi, taisi kaikkien tulla ostettua herkkua kotiin viemisiksi. Minä ainakin olin lopun iltaa kuin tulisilla hiilillä odotellen kotiin pääsyä ja iltateetä herkullisen silakkavpoileivän kanssa.

Valtuuston listalla pysähdyttiin tilinpäätökseen. Piti taas kuunnella ja puhuakin pitkä rivi ryhmäpuheenvuoroja. Niistä ei paljoa jäänyt kerrottavaksi jälkipolville. Kokouksessa oli aika paljon puhämaalaisia seuraajia, silti valtuutetut olivat hiljaa kuin filttisaapastehtaassa. En siinä vaiheessa tiennyt vielä voimia kerättävän Vannas-säätiön avustuksen kaatamiseen. Luulin siinä kohtaa vain nuijan paukahtavan.

Tarklan raportin kohdalla ilmaisin syvän pettymykseni. Raportissa lueteltiin tilinpäätöksissä olevia juttuja. Mitään analyysia ei ollut. Henkilöstön kohilla kerrottiin määrä-aikaisuuksista jne. Ohjeeksi annettiin miten ne pitää kirjata henkilöstöraporttiin. Olisi odottanut ohjeita miten näitä juttuja pitää vastaisuudessa hoitaa.

Jari Valkonen oli tehnyt aloitteen tulevaisuus toimikunnan perustamisesta. Kannatin lämpimästi aloitetta. Mitä siitä seuraa, jos muut ryhmät alkavat seurata Muutoksen esimerkkiä. Yhteisiä asioita pitää hoitaa ja äänestäjät ovat hoitajat valinneet. Tulee hakematta mieleen parin sadan äänestäjän joutuneen petoksen uhriksi. Heidän antamaansa tehtävää ei halutakaan hoitaa vaikka on ehdokkaaksi alettu. Valtuutettu Tähtisen kohdalla sen ymmärtää, ei hän ole ennenkään tehtäväänsä hoitanut.

Sitten Kaupunginlahden korjaukseen. Asiasta olivat paperit lähteneet niin myöhään liikkeelle, että piti ensin päättää otetaanko asia kiireellisenä käsiteltäväksi. Oikeisto esitti ettei oteta. Äänestyksen 22-20 jatkettiin käsittelyä. Päätettävänä oli sitoutuuko kaupunki omaan osuuteensa. Oikeisto vastusti vimmatusti. Pitkä neuvottelutaukokin pidettiin. Vastustuksen syyksi oli keksitty teklan saamattomuus ja valtuuston olisi pitänyt ohjeistaa kilpailutus ym. yksityiskohdat. Lopulta päätettiin sentään ottaa pari milliä vastaan. Toivottavasti ei enää toiste aleta lahjoittaa kaupungille rahaa, siitä seuraa vain harmia kuten rahasta yleensäkin.

Tänään ympla kokoontuu päättämään annetaanko rakennuslupa Hangonsaaren myllylle ja lausunto Hyttyskarin myllystä. Mielenkiintoista, ellen muuta sanoisi.