Tänään Turkkarissa oli sivun juttu Ukista ja asunnoista. Täällä on naureskeltu ja paneteltu päättäjiä asunto asioiden heikosta hoidosta. Olen odottanut perusteltuja juttuja mikä on mennyt pieleen, muuta ei ole kuultu kuin se ettei ole ajoissa oltu liikkeellä. Tämän perusteeksi on ilmoitettu jo jopa 2012 tiedetyn autotehtaan työvoima tarpeen rajusta kasvusta. Meillä niitä tietäjiä asuu enemmän kuin itäisillä mailla.

Tosiasiassa 2016 lokakuussa kaupungille ilmoitettiin autotehtaan taholta seuraavana päivänä olevasta tiedotustilasisuudesta. Tuli ehtoo ja aamu ja seuraava päivä. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin tehtaalle tulevan 500 uutta työpaikkaa. Kaupungilla aloitettiin heti suunnitella miten porukka asutetaan ja kaupungille kuuluvat palvelut hoidetaan. Tämän jälkeen on tullut vielä useita tiedotteita joissa on kerrottu työvoiman lisäotoista. Tehdas kertoi huhtikuussa aloitettavan työvoiman palkkaus.

Pohdintaan joutui miten nopeimmin saadaan asuntoja ja vielä sellaiset joihin pitkäänkin työttömänä ollut pystyy muuttamaan. Normaalisti pitää maksaa 2 kuukauden ennakko ja kuukauden vuokra. Muuttokustannusten lisäksi tämä tekee halvimmillaankin 2-3 000€ ja ekaan tiliin asti pitää vielä elääkin. Muutamassa kuukaudessa on mahdotonta rakentaa asuntoja ja edellä olevan perusteella on vaikeata uskoa monella olevan varaakaan vuokrata tai ostaa uusi asunto.

Päätettiin lähteä moduuli asuntojen tielle. Muutamassa kuukaudessa oli valittu vaihtoehtoisia paikkoja ja niistä valittiin 2. Sitten suunnittelemaan tontit, hakemaan moduuliasuntojen toimittajia ja sopia parhaiden kanssa ehdot. Perustan tekemisen suunnittelu ja urakoiden teko vei myös aikaa. Aikataulutettiin ekoiden moduulien muutovalmiina olevan aikataulu. H-hetkeksi tuli huhtikuu. Nyt pitää kysyä missä tyrittiin, hidasteltiin ja mokattiin?

Samaan aikaan näiden moduulien kanssa aloitettiin asuntotonttien haku, kaavoitus ja neuvottelut rakentajien kanssa. Tässä ollaan niin pitkällä, että ilmeisesti ekat vuokra-asunnot valmistuvat vielä tänä vuonna. Missä mokattiin?

Kaiken lisäksi tämä tapahtuu niin ettei kaupungin (veronmaksajien) rahoja ole paljoakaan tarvittu. Eikä tehdyt investoinnit mene hukkaan. Esim. moduulien tehtyä tehtävänsä meillä on valmis varikontontti ja kauppakeskuksen tontti. Näidenkin kaavat ovat muutettavissa mikäli tarvetta ilmenee.

Tuli purkaus, sillä harmittaa nämä jälkiviisaiden jutut miten kaikessa ollaan mokattu ja myöhästytty. Vieläpä tiedetään ettei moduuliasunnot ole asiallisia ja mielenterveydelle hyväksi. Nämä perusteet ovat olleet alusta asti kaikkien tiedossa. Kysymys kuuluukin, mitä olisi tehdyn sijaan pitänyt tehdä? Seisoa tumpua suorina kuten hyvä tapa edellyttää.