Tapasin vappuna mielenkiintoisen henkilön. Vappupuhujana oli Pirkko Turpeinen-Saari. En hakenut hänen tietojaan googlesta, tyydyin muistissani olevaan eli hän on entinen SKDL:n kansanedustaja ja samoin entinen Jouko Kajanojan vaimo. Nyt googletin ja hänen entinen miehensä on myös Juhana Idänpää-Heikkilä. Hänellä oli mukana nykyinen mies, esittäydyttäessä kuulin vain sukunimen Saari enkä kiinnittänyt siihen enempää huomiota, riittäähän Suomessa saaria. Googlettaessa huomasin hänen olleen Mauno Saari, kirjailijan. Saarelta on tullut monia kohuja herättäneitä kirjoja, lähinnä kuvauksia julkisuuden henkilöistä. Harmi myöhäisherännäisyyteni, hänen kanssaan olisi ollut myös monia syvällisiä keskustelunaiheita. Olihan niitä kyllä nytkin.

Kävin heidän kanssaan syömässä ja Golf-ravintola sai suuret kiitokset hyvästä ruuasta. Terveiset Tapio Pääkölle. Samanaikaan siellä oli syömässä paljon sellaista porukkaa, että luulin tulleeni Ukin Kokoomuksen hautajaisiin. Seniorit kuulemma olivat. Pirkon kanssa keskustelimme paljon Bosnian sodasta. Hän on ollut jäsenenä EU:n kidutusta tutkivassa komiteassa lähinnä asiantuntijana. Hän on siviili ammatiltaan psykiatri.

Olen käynyt Bosniassa ja lukenut useita sotaa koskevia kirjoja aina siellä palkkasoturina olleen turkulaisen arkkitehdin Marco Casagranden muistelmat ihanasta ajasta jolloin sai vapaasti tappaa ja käyttää muslimi tyttöjä. Pirkolla oli sodasta kokonaan toinen käsitys kuin minulla. Mielenkiintoni heräsi syvempään perehtymiseen kyseiseen sotaa. Esim. hänen tietonsa kansallissankaristamme kuolinsyyn tutkija Helena Rannasta olivat vähemmän tarunhohtoiset. Jälkeenpäin miettiessäni tuli mieleen lukeneeni aiemminkin Rannasta kriittisiä juttuja. Ne olivat vain hautautuneet sankaritarinoiden alle. Pirkon tiedot Srebrenicasta olivat toiset kuin minulla.

Pirkko on kirjoittanut kirjan aiheesta nimeltä "Lahtari, punikki, teurastaja". Kirjassa kerrotaan Mannerheimista, Kullervo Mannerista ja Ratko Mladicista. Varasin jo kirjan. Minulla on tällä hetkellä odottamassa poikkeuksellisesti 5 kirjaa lukijaansa. Saatuani kirja Ratko Mladic tulee pääsemään listan kärkeen, myös Kullervo Manner on aika vieras. Hänen elämänsä pääkohdat ovat tuttuja, mutta tarkempi selvitys puuttuu. Mielenkiintoisia lukuhetkiä odottelen.