Nyt on ollut todella pitkään kuumaa, +30 astetta viikkoja. Tähän alkaa tottua ja elää lämpötilan mukaan. Aamu kuudelta on aika mukavaa tehdä hommia ja päivän mittaan aloittaa etelä-Euroopan tapaan siesta.

Lämpö taitaa aiheuttaa maailmallakin kiristyneitä tunteita. Välimeren ympärillä Libyassa, Syyriassa ja  Palestiinassa tapetaan ihmisiä. Eikä Ukrainakaan kaukana Välimerestä ole. Ihminen on ihmiselle susi. Tappamisen ohessa tulee Suomelle ongelma Venäjän kaupan hiipumisesta.

Maatalous ei ole enää Suomessa läheskään niin tärkeä kuin takavuosina. Silloin maataloustuotteiden vientiin meni isot rahat. En tunne nykyistä järjestelmää, mutta tuskin tuotteita päästetään pilaantumaan. Valion pääjohtaja jo vakuuttikin maitoa ostettavan kuten ennenkin. Hintojen laskun luulisi olevan väistämätöntä ja silloin valtio tullee apuun.

Venäjällä ei varmasti tuontikiellosta päätetty harkitsemattomasti. Jatko on jo sovittu. Uutisissa on jo tullut, että lihaa aletaan tuoda Brasiliasta ja voita Uudesta Seelannista. Samoin Venäjän omaan tuotantoon tulee muutoksia. Aikanaan oletettavasti kiellot puretaan, entä sitten? Venäjä on jo tehnyt uudet tuoteketjut ja sopeutunut tilanteeseen.

Valio on jo kertonut joutuvansa purkamaan oman organisaationsa Venäjällä. Organisaatio on luotu vuosikymmenien aikana eikä purun jälkeenkään uusi ketju ala toimia sormia näpsäyttämällä. Sinänsä uskon aikanaan Venäjän markkinoiden uudelleen avautumiseen. Olemme niin pieni tuottaja, että meidän ylijäämämme uppoaa helposti jo Pietarin alueelle. Euroopan isot tuottajat eivät saa helposti vientiä uudelleen entisiin mittoihin.