Kemianliiton kansainvälisenjaoston jäsenä tuli osallistuttua monenmoisiin seminaareihin ja tapaamisiin. Muutamaan SASK:in järjestämään. SASK on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus. Näistä muistona keskuksen lehti tulee vieläkin. Ei se usein ilmesty. Eilen tuli tämän vuoden toinen. Mielenkiintoisia juttuja se sisältää. Vastaavia tietoja ei oikein muista lehdistä löydy.

Eilisessä lehdessä kerrottiin farkkujen hiekkapuhalluksesta. EU:ssa manuaalinen puhallus kiellettiin 40 vuotta sitten. Turkissa, joka on maailman 3. suurin farkkujen viejä, se kiellettiin viime vuonna. Maata tehdään ilmeisesti kaikin tavoin EU kelpoiseksi. Turkissa on sairastunut 5000 työntekijää kivipölykeuhkotautiin. Ensimmäiset varmat kuolintapaukset sattuivat 2005. Uhreja oli 2. Kumpikin oli ollut puhaltajana 5 vuotta. Toinen oli aloittaessaan 13 vuotias ja toinen 14:sta. Farkkuparin valmistus kestää muuten 14 minuuttia.

Myanmarista lehdessä on useita juttuja. Ne ovat kuitenkin Burman nimellä. Lehti ei pidä Myanmaria oikeana sillä vallasa oleva juntta vaihtoi sen maan nimeksi 1989. Erittäin väkivaltaisesti päättyneen kansannousun jälkeen. Burma on ILO:n boikotissa. Suomalaisyritykset ovat aika hyvin noudattaneet boikottia. Vähäisistä kaupoista on jääty kiinni.  Lehdessä on artikkeli 15-vuotiaasta burmalais tytöstä, joka on vaatetehtaassa töissä. Työpäivä alkaa aamulla klo 7.00 ja päättyy illalla klo 21.00. Työtä tehdään joka päivä myös viikonloput. Palkka on  26€/kk. Sen lisäksi saa majoituksen ja ruuaksi riisiä ja vihanneksia. Tytön äiti kuoli ja isä hylkäsi hänet. Aluksi hän teki työtä riisipellolla. Tehtaaseen pääsy oli hänen mielestään edistystä, sillä pellolla joutui olemaan säästä riippumatta eikä työtä ollut koko vuotta.

Hyviäkin tapahtumia lehdessä on. Namibiassa aloitettiin eräissä kylissä kokeilu jossa annetaan kaikille alle 60-vuotiaille 10€ kuussa. Yli 60-vuotiaat saavat eläkettä. Kokeilun pelättiin johtavan siihen, että rahat menevät viinakauppiaille.  Tulokset ovat olleet hyviä. Kerjääminen on loppunut. Köyhien talouksien määrä on vähentynyt 76%:sta 37%:n. Alipainoiset lapset vähenivät puolessa vuodessa 52%:sta 17%:n ja nyt lähes kaikki lapset käyvät koulua. Vanhempien pitää maksaa Namibiassa koulu ja koulupuvut. Rikollisuus on vähentynyt 50%. Nyt kokeilusta yritetään tehdä valtakunnallinen pysyvä järjestelmä. Pienestä rahasta on tyydyttävä elämä monin paikoin maailmassa kiinni.

Swasimaassa on asiat toisin. Siellä kuningas kuluttaa 700 milj/€ vuosittain ja 69% kansasta elää alle dollarilla päivän. Kuningas omistaa maan luonnonvarat. Kansa elää luontaistaloudessa. Maassa on maailman pahin aids epidemia.

Sierra Leonessa kaivostyöläiset eivät ole saaneet vuoteen palkka sillä timantit eivät ole menneet kaupaksi.Ilmeisesti kaivosten omistajille ei ole jäänyt mitään jemmaan. Lehdessä kerrotaan uhasta, että maanjäristyksen seurauksena Haitiin syntyneet telttakylät jäävät pysyviksi. Lisäksi kerrotaan Meksikosta, Kolumbiasta, Palestiinasta, Etelä-Afrikasta ja Mosambikista. Tuleekohan maailmasta koskaan kaikille ihmisille siedettävä paikka?