Hallituksen kokouksesta oli tavallista enemmän porukkaa poissa. Junkola-Lehtosen tilalla oli Johanna Kutila, Merja Kosken tilalla Antti Haapavuori, Jaana Vasaman varajäsenkin oli poissa.

Tuulimyllykaavan vuoksi paikalla olivat Leena Arvela-Hellen ja Annakaisa Lamminpää. Päätös oli harvinaisen yksimielinen, siitä huolimatta päätösesityksen sorvaamisessa meni aikaa. Ilmeisesti kaikki eivät olleet sisäistäneet tämän olleen vain yksi vaihe pitkässä prosessissa. Päätös oli niin selkeän yksimielinen ettei tarvitse pelätä päätöksen muuttuvan. Jos joku sana tulee kaavassa olemaan jonkun mielestä epätarkka, se voidaan vielä moneen kertaan korjata. Kansalaisvaikuttaminen teki tehtävänsä. Muistellessa asian alkuvaihetta ei silloin olisi uskonut tämän päätöksen olevan mahdollista ja vielä näin yksimielisesti. Hienoa, kiitokset kaikille työtä tehneille.

Viranhaltija päätöksissä käytettiin otto-oikeutta. Päivi Luotonen oli päässyt Rauman kaupungin hommiin ja hakenut koeajaksi virkavapautta. Viranhaltija oli myöntänyt vapauden, kh kumosi sen. Nyt on alkamassa sesonki ukoaluieden hoidossa ja emme voi tässä tilanteessa odottaa syksyyn ennen kuin tulee mahdollisuus viran auki julistamiseen. Muutenkin päätettiin antaa viranhaltijoille ohje ettei toisen työnantajan palvelukseen menevälle voida antaa virkavapautta. Jokainen voi hakea urallaan etteenpäin menoa, mutta siitä ei voi nykyinen työnantaja joutua kärsimään.

Novgorodin kaupungilta oli tullut kutsu Novgorodin ja Ukin ystävyyskaupunki sopimuksen 50-vuotisjuhliin. Runola esitti ettei kutsua oteta vastaan. Runola voitti 6-4. Valtuusto on jo kutsun hyväksynyt. Haapavuori, Myllymäki, Rosten ja minä jätimme eriävän mielipiteen. Tämä oli elämäni eka eriävä mielipide. Tässä oli niin törkeä hallintosäännön ja kuntalain rikkomus etten millään voi moista hyväksyä. Asiasta oleviin näkemyksiin ei minulla ole mitään sanomista. Perustellusti voidaan olla montaa mieltä, mutta valtuusto on kaupungin korkein päättävä elin eikä kh voi kävellä sen yli. Nyt on vielä juhlat niin lähellä ettei valitusta ehdi millään käsitellä. Ei ole paljoa aikaa kh:n edellisestä lainvastaisesta päätöksestä joka sekin oli tarkoituksella tehty. Nyt mennään kyllä liian pitkälle. Kaupungin hallintoelinten on noudatettava lakia. Vahingossa rikkeitä tulee, mutta tällainen diktaattorin otteitten käyttämiseen pitää puuttua.

Valkosen aloitteessa aloitteiden nopeammasta käsitelystä, keskusteltiin pitkään aloitteista jotka eivät yleisen käsityksen mukaan ole aloitteita. Kuntalaki ei aseta mitään normeja aloitteiden sisältöön ja pitää olla todella varovainen ettei kuntalaisten ja valtuutettujen oikeuksiin puututa. Tämän hallituksen lainkuuliaisuus on ainakin minun silmissäni kärsinyt haaksirikon eikä hallituksen pidä alkaa tehdä omia sovelluksiaan kuntalaista.

Valtuuston tutustumismatkasta tuodaan päivämäärät seuraavaan valtuuston kokoukseen.