Kaupungin taloutta on yritetty kohentaa jo vuosia. Milloin on vannottu minkäkin nimeen. Kaikilla tavoilla on tullut myös onnistumisia. Tietysti mennään myös vikaan, silloin palataan takaisin ja yritetään uudelleen. Emme ole vain pysyneet kustannusten nousun ja väestön vähenemisen tahdissa.

Toimintaa on myös tehostettu pitkään. Minusta siinäkin on tultu takarajalle. Mitä tämä tehostaminen on, käsittää helpoimmin koulu-uudistuksesta. Siellä suljettiin kouluja ja saatiin 450 000€/v. säästöt. Silti palvelujen laadun tunnusluvut eivät heikentyneet. Koulutoimen tunnusluvut ovat myös helposti ymmärrettäviä. Esim. opetusryhmän suuruus.

Sosiaali- ja terveystoimessa kuten muissakin on vastaavasti tehty uusia ratkaisuja. Niitä on vaikeampi esittää selkeästi, samoin tunnuslukuja. Sote on suurin kaupungin menoista ja siten äärimmäisen tärkeä. Tärkeä se on myös palveluissaan. Kaikki tarvitsevat terveys-, vanhusten- jne. palveluja joissain elämän tilanteissa. Nämä ovat erittäin tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille silloin kuin niitä tarvitaan. Eikä tarvittaessa ymmärretä selitystä, mutku ei ole rahaa.

Hoitoportaan kaikki tasot pitää olla kunnossa. Helposti siirretään palvelujen tarvitsijaa ylempää alemmas sillä maksu halpenee jyrkästi. Tämä on johtanut meilläkin siihen ettei alempi porras suoriudu enää tästä vyörytyksestä. Terveyskeskuksen vuodeosastot tarvitsevat kipeästi lisää resursseja. Sairaalasta siirretään mahdollisimman nopeasti Maria Sofialle, jopa suoraan leikkauksesta. Osastosta on tullut käytännössä sairaalaosasto eikä ole resursseista pidetty huolta.

En voinut millään hyväksyä uusia säästöjä tässä tilanteessa. Tämän vuoden talousarvio hyväksytään ilmeisesti maanantaina. Lainvoiman se saa huhtikuussa. Silloin sitten pitäisi aloittaa 3:n %:n tämän vuoden ylimääräinsen säästön sisäänajo. Tämä on sen lisäksi minkä hallintokunnat tekivät talousarvio esityksissään. Ensi vuoden talousarvion valmistelu alkaa hetken kuluttua, samoin kesälomakausi on edessä. Kuka tekee ja millä ajalla hallituksen tekemän uuden säästövaatimuksen.

Minusta meillä on kaaos edessä. Tulemme tekemään hallitsemattomia päätöksiä. Ainoa mitä tässä tilanteessa voidaan tehdä hallituksen päätöksen toteuttamiseksi on henkilöstön lomautus. Sekin tulee johtamaan kaaokseen. Jo päätöksessä olevat säästöt pitäisi toteuttaa ja henkilöstö laittaa pihalle joksikin aikaa. Tämä yhtälö ei kertakaikkiaan toimi.

Tulemme löytämään tämän paniikin tulokset edestämme. Palvelut eivät pelaa ja ongelmat pahenevat. Ne pitää hoitaa hetken kuluttua kalliimmilla palveluilla. Jäitä hattuun hyvät ystävät!