Työttömyys on tulojen kannalta pahaisku elintasolle myös elämänlaatuun sillä on vaikutusta. Varsinkin menetetyn työpaikan ollessa mieluinen. Tämän hetken työttömyys valtakunnassa ei ole kovin paha, 6,6%:ia. Luvun takana on kuitenkin satojatuhansia ihmisiä joita ei lohduta pieni prosentti. Olen lukenut 4%:n työttömyyden tarkoittavan täystyöllisyyttä. Aina työpaikkoja loppuu ja tulee hetki ennen kuin uusi paikka löytyy.

Varsinais- ja Vakka Suomessa tilanne näyttää lohdullisemmalta kuin aikoihin. Turun telakan saamat tilaukset ovat avaamassa työpaikkoja myös ukilaisille. Perinteisesti meiltä on käyty suurin joukoin komennustöissä telakoilla. Viking Linen laivan teko alkoi tällä viikolla ja se toi Turkuun muutakin kuin sillan ja talojen tekoa telakalle. Tämä ei vielä ihan valtavasti työllistä, mutta saadun risteilyaluksen suunnittelu alkaa ja valmistus vuoden päästä. Silloin täyshönkä päällää. Tilaukseen sisältyy optio ja muutenkin tilaajayhtiö aikoo panostaa laivoihin. Tämä luo ainakin mahdollisuuksia.

Täällä autotehtaalle tulee satoja uusia työpaikkoja. Lehdet ovat kertoneet myös täällä alkavan venäläisen katumaasturin teko. Sitä tehdas ei ole varmistanut. Autotehtaan nousu tulee työllistämään myös alihankkijoita. Soijatehtaalta ei ole mitään varmaa tietoa. Hyvää sieltäkin odotetaan. Tehtaasta tulisi niin iso, että harvoin niin isoa uutta tehdasta rakennetaan. Rakennusaikana täällä tulisi miestä olemaan miestä kuin pipoa ja kaikki Baabelin kielet kuultavissa. Kyllä se myös taatusti U:kia hyödyttäisi. Kyllä sieltä monelle töitä löytyisi ja kyllä nämä työntekijät, ovat sitten mistä ovat, syövät, asuvat, tarvitsevat tavaroita ja palveluja. Elinkeinotoiminta vilkastuisi kaikilla aloilla. Etanolitehdas hanke myös etenee. Siihen suhtaudun kriittisemmin. Hyvä, jos tulee. Vilkkaalta näyttää. On sekin jotain se. Voisi olla ettei olisi mitään valmisteilla. Ei olisi paljoa toivoa.