Meillä on nyt kahdenlaiset leikkaukset valmisteilla budjetin määrärahat ja Aluesairaalan leikkausten siirto Turkuun. Jokin päivä sitten lupasin kirjoittaa leikkausten siirrosta. Monesta syystä on jäänyt tähän hetkeen asti. 

Leikkausten siirrosta on toistaiseksi kovin vähän tiedossa konkreettisia asioita. Ovat vain väitteet meillä leikattavan turhaan ja siirron Turkuun vähentävän leikkauksia. Väitteenä on myös ettei nyt tehtävien 1800:n leikkauksen määrä ole riittävä kannattavaan toimintaan vaan määrän pitäisi nousta 2400:n. Tästäkin pitäisi saada selvää faktaa.

Mistä säästö tulee? Leikkaukset ja sairaalassa vietyt päivät ovat huomattavasti ellei moninkertaisesti U:kin maksuja kalliimmat. Mitkä ovat väitettyjä turhia leikkauksia? Haluaisin nähdä esim. luettelon tänä vuonna tehdyistä leikkauksista. Jotain pystyy siitäkin päättelemään ilman tietoa potilaan tilasta ja lääketieteellistä asiantuntemusta. Samoin uskoisin olevan suhtkoht helppoa laskea minkä verran leikkausten lukumäärän tulee laskea saadaksemme säästöä.

Tiedän U:kin taloudellisen tilan ja meillä pitää olla ryhtiä tehdä palveluihin kipeitäkin leikkauksia saadaksemme talouden kuntoon. Ilman mitään muuta tietoa kuin ilmaan heittettyjä väitteitä en suostu tukemaan paikallisten palvelujen heikennyksiä. Painottaisin kerran vielä ettei selvitysten vaatiminen ole rusinoiden poimimista pullasta. Ei myöskään se, että poistetaan listalta toimenpiteitä joista ei säästöä tule. Selvitykset ehditään tehdä päätöstenteko aikataululla. Meidät on niin monesti kiireellä ajettu tekemään hölmöjä päätöksiä etten sellaiseen ansaan suostu enää menemään. Minun tulee olla vakuuttunut päätösten järkevyydestä tietoon pohjautuvalla omalla päättelyllä.  Ei muiden vakuuttelulla "Näin pitää tehdä".