Kuntaliitokset ovat jo niin vanhentunut asia etten ajatellut siitä enää koskaan kirjoittaa, mutta täällä Ukissa siitä jälleen pidetään seminaareja, kirjoitetaan ja puhutaan. Suomessa ei ole yhtään kuntaliitosta vireillä. Kuntavaalien jälkeen mietin Ukin siirtyneen menneeseen aikaan, enää ei katsota tulevaisuuteen vaan märehditään vanhoja juttuja ja tehdään populistista politiikkaa. Valitettavasti taidan olla oikeassa.

Kuntaliitokset olivat ajankohtaisia silloin, kun taloutta ei saatu tasapainoon, johtuen pääasiassa erikoissairaanhoidon menoista. Se on ohi, sote tulee oletko valmis. Kuntapolitiikot paljolti luulivat elävänsä sosialistisessa yhteiskunnassa jossa yhteiskunta päättää ja vastaa kaikista asioista. Nyt monet ovat heränneet ja huomanneet lain määräävän määrätyt palvelut yhteiskunnalle ja yritystoiminnan olevan yksityistä.

Kuntaliitoksista puhuvat ne jotka haluavat verorahoja siirrettävän yksityiselle liike-elämälle. Kunnalle ei kuulu yritystoiminta. Kunta ostaa ja kaavoittaa asumiselle ja liiketoiminnalle tarvittavan maan ja rakentaa tarvittavan kunnallistekniikan. Veloittaen tontiien ostajilta tai vuokraajalta kaikki kulut korkoineen. Laki jo estää yristysten pönkittämisen tavalla tai toisella. Hyvä näin.

Kunnalla ei ole enää jäämässä kuin infrakstuuri toiminta ja peruskoulutus. Nämä kulut ovat niin hyvin ennakoitavissa ettei asiallisesti johdetussa kunnassa tule enää talousongelmia. Kunnan kasvua ei ole enää keinotekoisesti kasvatettavissa yritystuilla. Yritykset itse katsovat missä on hyvä harjoittaa toimintaa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Tämä on saatu Ukissakin monet kerrat kokea.

Valtion taholtakin siltarumpupolitiikan aika on ohi. Liikenne investoinnit tehdään tarkoilla mittauksilla ja laskelmilla. Kuntien karvalakkilähetystöjä ei enää tarvita. Uskon ainakin ettei johdettavia ministereitä ja virkamiehiä enää juurikaan löydy. Rahaa ei ole enää jakaa joka paikkaan vaan nyt katsotaan missä se hyödyttää yhteiskuntaa eniten.

Taidan olla hyväuskoinen idealisti.