Vaalien jälkeinen epätietoisuus on aikalailla selkiintynyt. Suomi hyväksyy Portugal-paketin. SDP:n asettamat ehdot ovat kuin ponsi valtuuston päätöksessä. Ei sido mitään, mutta lieventää tekijän omaatuntoa huonosta päätöksestä tai takinkäännöstä. Miten on niin ei se minua paljoa liikuta. Henkilökohtaisesti en ole mitenkään kovasti ollut kummallakaan kannalla ehkä kuitenkin hiukan kallistunut takauksen kannalle.

Olen yrittänyt pysyä totuudessa. Emme ole maksaneet suoraa tukea eikä meiltä nytkään suoraa tukea pyydetä vaan takauksia. Kuinka suuri uhka takausten maksuun menolla on niin luotan taloustieteilijöihin, jotka sanovat, että sellainen jolla on verotusoikeus ei voi tehdä konkurssia. Portugalin takaus on ilmeisesti 1 mrd:n suuruinen. Tietääkseni Suomi velkaantuu tänä vuonna n. 8 mrd/€. Takaus on tästä n. 12,5%. Jos jotain tapahtuu niin, se on sitten velkasaneeraus. Jolloin ei kaikki mene takaajan maksettavaksi. Todella ikävää on joutua maksamaan toisen velkoja, mutta onko vaihtoehto vielä huonompi?

Hallituksen muodostus astui pitkän askeleen eteenpäin, Portugal jutun ilmeisesti ratkettua. Lähes varmoja hallitukseen menijöitä ovat kokoomus, sdp ja rkp. Näistä tulee 96 kansanedustajaa. Tämä ei vielä riitä enemmistöhallitukseen. Mahdolliset vahvistukset tulevat kolmikosta Vasemmistoliitto, Vihreät ja Kristillisdemokraatit. Kd:t ovat valmiit hallitukseen ilman ehtoja, mutta siitä tulee hyvin niukka enemmistö. Jompi kumpi vihreät tai vassarit tarvitaan. 

Minusta on aika yllättävää vassarien ilmeisen vahva mukana olo vielä neuvottelujen tässä vaiheessa. Arhinmäki kirjoitti facebookissa tämän päivän kalenterin menneen uusiksi ja päivästä tulleen kiireisen. Tulkitsen tämän siten, että vassarit ovat olleet hallitusneuvotteluissa. Saas nähdä miten käy. Niiden jotka puivat nyrkkiä ja uhkailevat seuraavilla eduskuntavaaleilla, kannattaa muistaa, että poliittisen muistin pituus on 3 kuukautta. Tämä on myös todistettu.