Jälleen kerran on kuntauudistus menossa. Niitä on ollut viime vuosikymmenet useita ja kaikki ovat päättyneet lähes tuloksetta. Kuntia yhdistyy verkkaiseen tahtiin, eikä siinä ole uudistuksilla ollut merkittävää vaikutusta. Kunnat ovat katselleet itselle parasta vaihtoehtoa ja liitoskin sitä joskus on. Keppiä on uhattu antaa, se ei ole mihinkään johtanut. Porkkanoita tarjottiin viimeksi ja se saikin monia liitoksia aikaan. Minusta jonkin kertarahan saaminen ei ratkaise mitään. Se menee hetkessä ja uudistus on hyvin pitkäaikainen.

Nyt ministeri Virkkunen uhoo pudottavansa kuntien vuoteen 2015 mennessä nykyisistä 320:stä alle 70:n. Jotkut ovatkin kielivyön alla kiirehtineet "Nyt pitää alkaa heti hommiin". Ei hötkyillä aika hoitaa tuonkin uhon. Valtuustojen on kantansa kerrottava 13.4. mennessä. Uudistuksen jälkeen kuntien asukasluku olisi keskim. n. 43 000. Pakkoa ei ole. Mikä sitten on keino?

Suurten kuntien muodostaminen ei tuo taloudellista helpotusta. Kuntien hallintomenot ovat 3-5%. Tämän pudottaminen hivenen esim. 5 vuoden aikana ei ratkaise mitään. Muut palvelut kuten terveys- koulu- jne. pitää edelleen hoitaa. Vakka-Suomen alueella peruskouluverkko on jo niin alasajettu ettei siitä enää mitään löydy. Hallinnon keskittäminen luo lisää matkakuluja. Virkamiesten kulkeminen lisääntyy, työaikaa tärvääntyy ja matkakulut lisääntyvät. Tosin osa matkakuluista siirtyy suoraan kuntalaisten maksettaviksi.

Reunakunnat tulevat näivettymään ja entiset kuntakeskukset jäävät syrjäkyliksi. Ainoastaan keskustaan tullaan investoimaan. Esim. Laitilassa hellitty 2 keskuksen strategia on kuolleena syntynyt ajatus. Uusien kuntien palvelut tulevat olemaan kasvotonta liukuhihnatyötä. Asiakkaita ei enää tunneta ja ulkoistamisen lisääntyminen vie hoidokit rahaa tuottaviksi tuotantovälineiksi. Harvat kuntalaiset tulevat suurkunnissa edes tuntemaan valtuutettuja. Valta karkaa kasvottomille kylmille vain numeroilla ajatteleville. Tästä kaikesta huolimatta vero%:t tulevat jatkamaan nousuaan.