Tuleva viikko on kaupunkin päättävissä elimissä hiljaiseloa kuten alkuvuosi on tähänkin asti ollut. Hallitus ei koonnu ja lautakunnistakin vain tekla. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki vierailee ensi torstaina. Ensin on hallituksen kanssa 3:n vartin keskustelu ja sitten yleisötikaisuus klo 19.00 Novidassa.

Aiheena on jälleen kansallispuisto. Tämä alkaa ihmetyttää, mikä oikein närästää. Kumpikin osapuoli puhuu toisen ohitse. Ei aikomustakaan ymmärtää toista. Näin nämä keskustelut yleensä sujuvat. Kiertäessäni suljettaviksi aiotut koulut sain erinomaisen esimerkin. Ei aikomustakaan ymmärtää toista osapuolta tai hyväksyä tosiasiat. Kansallispuistosta keskusteltaessa täsmälleen samoin vaikka keskustelu osapuolina ovat henkilöt, jotka ovat hyvin perehtyneet asiaan. Demokratia on vaikea laji. Kyllä välillä oikein odottaa diktaattoria, joka sanoisi "Nyt tehdään näin ja ihoumpeen".

Toisaalla on virinnyt keskustelua Janhualle perustettavasta asunto-osakeyhtiöstä. Minuakin on siihen kehotettu perehtymään. Yhtiön rahoitus hoidettaisiin tietääkseni Ukissa uudella mallilla. Kaupunki perustaa yhtiön ja sijoittaa siihen 8500€. Asuntoja myytäessä raha palautuu kaupungille. Varsinainen rakentaminen rahoitetaan siten, että osakkeen ostaja maksaa 10% kustannuksista. Loppu rahoitetaan lainalla, jonka kaupunki takaa. Laina on 30 v. pituinen ja asunnonostaja maksaa laina-aikana 2/3 lainasta kuukausittain yhtiövastikkeen osana. Loppu kerralla laina-ajan päättyessä.

En osaa ainakaan näillä tiedoilla vastustaa hanketta. Asunnon ostaja pääsee pienellä rahalla kiinni omaan kotiin ja kaupungin riski on aika vähäinen. Siitä täytyy pitää kiinni, että vain varattuja asuntoja rakennetaan. Tontonmäen kaltaista hölmöilyä ei pidä uusia. Ei pidä vastustaa vastustamisen vuoksi eikä kannattaa ilman omaa perinpohjaista miettimistä. Minulla on hankkeesta toistaiseksi aika vähän tietoa, joten en sitoudu mihinkään kantaan tässä vaiheessa, mutta ensi asenne on myönteinen.