Olisiko sää niin yksinkertainen juttu ettei päädytä toisten ihmisten kimppuun? Blogit tuntuvat saavan kyllä uskomattoman suuria tunteita liikkeelle. Katastrofaalisia säitä tuntuu olevan jatkuvasti ympäri maailmaa. Tuntuu usein meilläkin olevan aina jotain ilmaa ekan kerran sataanvuoteen.

Toisaalta miettii onko kyse vain nopeasta uutisvälityksestä tai parantuneesta mittauksesta ja tilastoinnista. Yleisin selitys sääilmiöiden voimakkuuksille on, että olemme pilanneet oikean luonnon ja ilman. Toisaalta tuntuu löytyvän historiasta melkoisia ilmiöita vedenpaisumuksineen ihan todistettavalta ajalta. 

Kyllä nämä Australiankin tulvat ovat hirvittäviä. Internetistä on löytynyt filminpätkiä ja kuvia koko kauheudesta. Tulva vaivaa kaupungiakin joka on 600-700 metrin korkeudessa. Veden pinta on noussut 1,5 metriä tunnissa pahimmillaan. Kyse on melkein samasta kuin taannoinen tsunami. Olen tottunut ajattelemaan Australiaa kuivana aavikoiden maana, jonka itä-osa on asuttavaa hyvän ilmaston seutua. Itä-osassa tulvat ovat olleetkin, mutta sielläkin monin paikoin vuoden normaali sademäärä on alhainen.

Tuntuu, että tälläisia poikkeusilmiöitä on jossain puolin maailmaa aina menossa. Meilläkin puhutaan nyt poikkeuksellisesta lumitalvesta ja viime vuonna poikkeuksellisista pakkasista. Minusta ei ole ollut kovin poikkeuksellisia säitä. En perusta ajatteluani mihinkään tilastoihin vaan ainoastaan omaan tuntemukseen. Viime talvena oli pitkä pakkasjakso. Ei kuitenkaan kovia pakkasia. Meillä ei ollut kertaakaan 20 astetta kovempaa pakkasta. Elämääni mahtuu monia talvia yli 30:n asteenkin pakkasia. Samoin lunta on ollut nykyistä enemmän useinkin. Nykyisin vaan lumityö alueet ja laatu ovat kasvaneet siksi paljon, että tuntee olevansa säitten raskauttama.

Tänäänkin säätiedotukset ovat lupailleet lumisadetta. Kyllä tuo lämminkausi hieman kasoja ja nietoksia laski, joten tilaa olisi taas. Peltikatoiltakin hieman jo lumia putosi ja tiilikatolta on käynyt pudottelemassa. Lukuisia ihmisiä on taas katoilta pudonnut. En tiedä olosuhteita, mutta itse en kyllä peltikatoille ole ajatellut meneväni. Tiilikatolla on ainakin tuntunut turvalliselta. Kunhan ei ryntäile vaan tekee aina kunnon jalansijan.Ollaan varovaisia.