Viime aikoina on herättänyt melkoista keskustelua jätehuolto. Otan melkoisen riskin kirjoittamalla aiheesta. En ole lainkaan alan asiantuntija ja toivonkin kirjoituksessani ilmenevät asiavirheet korjattavan maltilla. Mikäli vakuutetaan oman tiedon olevan totinen tosi toivon viittausta kohteeseen josta sen voi tarkistaa.

Tekla on päättänyt, että vuoden 2020 alusta alkaen siirrytään kiinteistökohtaiseen jätteenkeräykseen ja sekajätteen keräys jäteasemilla lopetetaan. Tämä sai minutkin raivokohtauksen partaalle ja hyppimään tasajalkaa.  Vähitellen alkoi kertyä tietoa siitä mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja mieleni on palautunut entiseen apatian tilaan.

Tietoa on tullut Nikkarin haastatteluista ja erityisesti kaupungin jakamasta tiedotteesta tienhoitokunnille. Hoitokuntamme pj selvitti taustaa, kutsui tiekunnan koolle, kertoi aluksi tietonsa ja jakoi monistamansa kaupungin tiedotteen. Tiekunnan kokouksista tutuksi tullut purnaaja totesi heti kärkeen "mä en ala mittään, mä en mihinkään osallistu, enkä mitään ainakaan maksa:" Tämän tultua selväksi keskustelu alkoi rullata maltillisemmin.

Päätimme ottaa kimppa-astian johon pääsee mukaan jokainen halukas. Pj oli käynyt aiemmin keskustelun sopivan  paikan maanomistaja kanssa ja saanut luvan tuoda siihen jäteastian. Lupasin tuoda ilmaiseksi traktorin kuorman mursketta paikan tasaukseen jäteautolle kelvolliseksi. Sovimme otettavan Remeolta 660 litran jäteastian ja tyhjennysväliksi 2 viikkoa. Näin olemme mielestäni hoitaneet asian.

Jäteasemista tullaan kaikista poistamaan sekajätelava, puoleen asemista jää paperin, lasin ja metallin keräysastiat. Mitä tulee sopimukseen Lounais-Suomenjätehuolto OY:n kanssa oletan sen olevan tarpeeilisen. Saamme jätteemme Saloon poltettaviksi. Muut vaihtoehdot edellyttävät vientiä Viroon, Tukholmaan tai Kokkolaan. Tämän luulisi tulevan kalliiksi. Kaikenlaisia uhkia voi aina esittää, mutta onko niitä näkyvissä?