Seppo Räty sanoi joskus ikimuistoiset sanat "Saksa on paska maa". Nyt olen sitä mieltä Ruotsista. Ainakin Gotlannista. Täällä on paljon asioita jotka eivät nyky kansalaiselle oikein mene perille.

En vaihtanut kruunuja kovinkaan paljon oletin, että pärjäisin pankkikortilla ja hätätilassa saattaisi eurotkin kelvata. Ei käynyt näin. Harvoihin liikkeisiin kelpaa kortti. Ällistyttävintä oli ettei edes pankkiautomaatilla kortti kelvannut. Kortti sentään tuli takaisin. 

Monet muutkin pikku asiat olivat vallan merkillisiä. Nynäshamin ja Visbyn väliseltä lautalta aioin ostaa pienen, drinkki kokoisen, pullon viinaa. Kerään sellaisia erimerkkisiä avaamattomina. Ennen klo 11.00 ei myyty alkoholia. Klo 11.00:n jälkeen astelin toivorikkaana viina pullon ostoon. Ei käynyt muuten ellei kassa avannut pulloa. Se ei taas passannut minun keräyssääntöihini.

Kaupunkia on tullut kierrettyä ja maaseutuakin. Mikä ettei menetellyt kaupunki. Maaseutu ei ollut ihan odotusten mukainen. Yleensä Ruotsissa ovat kaikki viimeisen päälle hienossa kunnossa. Täällä ei ihan niin ole, ei kyllä hunningollakaan. Ei maatalouskaan hääppöistä ollut. Pääasiassa heinää ja eläiminä lampaita. Olen pitänyt tämäntasoista maataloutta köyhien, karujen maiden tapana.

Huomenna lähdetään kotpualeen. Ei täällä nyt kurjaa ole. Kunhan toin kaikki huonot puolet esiin. ei Ruotsia sentään kehua ilkeä.