Alla lainaus Taloussanomista.  

Arkkiatrin kanssa on vasemmistolaisen helppo olla samaa mieltä. Laadusta on niin paljon ollut näyttöjä ettei sitä tarvinne enää epäillä. Yksityinen yrityshän pyrkii mahdollisimman suureen voittoon. Hinnoista tehdään tilaaja kunnan kanssa sopimus. Silloin ei ole muuta tietä tuoton kasvattamiseen kuin laadusta tinkiminen. Laadunvalvonta taas on kunnille ylimääräinen kulu.

Myös on itsestään selvää, että ennaltaehkäisy ja peruspalvelujen hyvä hoito vähentävät erikoishoidon rarvetta. Tämän puolen kohentumisesta onkin tullut tuloksia. Kertoohan aamun lehti erikoissairaanhoidon tarpeen selvästä vähenemisestä. Kerrankin sieltä tulee hyviä uutisia. Tähän mennessähän kulut ovat valtavasti kasvaneet. Nyt sitten onkin näytönpaikka. Kyetäänkö kuluja karsimaan hoidon tarpeen vähenemisen suhteessa.

Tässä tilanteessa tulojen supistuessa menojen karsinnassa harvat onnistuvat. Eivät yritykset sen paremmin kuin kunnatkaan. Ei ole onnistunut Ugikaan. Nyt on sentään totista yritystä. Rakenteita pyritään tosissaan keventämään. Se on synnyttänyt "Tassut ketoon" puolueen ja onnistuminen näyttää huonolta. Kaikki ne jotka ovat puhuneet kiivaimmin rakenteiden muuttamisen puolesta eivät hyväksykkään tosipaikan tulleen mitään muutoksia.

Arkkiatri Risto Pelkonen ei usko, että terveyspalveluiden ulkoistaminen tuo säästöjä tai parantaa palveluiden laatua.

Taloussanomat
5.12.2009 12:25
Kommentit 12

Ylen TV1:n Ykkösaamussa puhuneen arkkiatrin mukaan ulkoistamisesta on tutkimustuloksia, eikä säästöjä loppujen lopuksi juuri kerry. Kunnissa hoitojen osto ulkopuolisilta myös heikentää laadunvalvontaa. Periaatteessa palveluntarjoaja kuitenkin noudattaa julkisen puolen sääntöjä.

Ulkoistamisen sijaan Pelkonen kehittäisi perusterveydenhuoltoa, erityisesi terveyskeskuksia. Hoidon kustannukset ovat sitä vähäisempiä, mitä paremmin perusterveydenhuolto sujuu. Myös hoito tällöin korkeatasoisempaa, Pelkonen sanoo YLE Uutistenmukaan.

Arkkiatrin mukaan terveydenhuolto nielee kaikki rahat, mitä sinne päätetään syytää. Hoidon laadun parantamiseen olisikin etsittävä myös muita keinoja kuin budjetin kasvattaminen.

Pelkonen muistuttaa, että poliitikot sorvaavat budjettiraamit. Yhteiskunnan ylätason velvollisuus on päättää hoitojen priorisoinnista. Käytännössä tällaisia päätöksiä ovat esimerkiksi ratkaisut siitä, mitkä lääkkeet korvataan ja mitkä ei.

Lääkäritasolla on enää vähän vaikutusta rahan määrään, ja tehtäväksi jääkin usein vain valita hoidoista tehokkain.