BKT:stä on tullut hyvinvoinnin mittari. Bruttokansantuotteella mitataan yhteiskunnassa syntynyttä tulosta. Yleensä se jaetaan 3:n osaan palveluihin, tuotantoon (teollisuuteen) ja alkutuotantoon. Alkutuotanto oli näistä pitkään lähes ainoa. Jo paljon ennen kuin kukaan oli kuullutkaan bkt:stä mitään. Melko varhaisessa vaiheessa alkoi kehittyä palvelu. Tehtiin kauppaa, käsitöitä ja terveyttäkin alkoivat hoitaa kaikenmaailman poppamiehet ja samaanit. 1800-luvulla alkoi kehittyä teollisuus. Alkuna pidetään Englannissa kehitettyjä koneita, kehruu Jennyjä.

Teollisuus alkoikin tuottaa valtaosan bkt:stä kunnes viime vuosikymmeninä palvelut ovat vallanneet kiihtyvällä vauhdilla alaa. Tällä hetkellä bkt:stä palvelut tuottavat n. 70%, tuotanto n. 30% ja alkutotanto enää 1-2%. Tuotannosta n. 10% menee vientiin eli bkt:stä n. 3% tulee viennistä.

Mihin sitten perustuu yleisesti esitetyt väitteet, että elämme viennistä tai hullusti käy ellei vienti vedä. En ole kansantalous expertti, mutta näiden lukujen valossa alkaa miettiä olemmeko tässäkin jutussa joidenkin manipuloimia pelinappuloita. Ihmiset ovat aina olleet joidenkin vietävissä olevia nappuloita. Kiihottajat eivät esitetä totuutta vaan ajatuksia jotka mielellään omaksutaan. Viimeinen suuri huuhaa on EU. Aniharva pystyy siitä esittämään perusteltavissa oplevia väitteitä, mutta jokaisella on vankka mielipide.