Nyt on jostain syystä alkanut keskustelu puretaanko koulut tahi ei. Miksi nyt puoli vuotta lähes yksimielisen päätöksenteon jälkeen? Elätelläänkö toiveita asian uudelleen käsittelystä ja päätöksen purusta? En ole löytänyt keskustelusta mitään uutta puoli vuotta sitten esillä olleisiin juttuihin. Onko Ukin päätöksenteko näin heikoissa käsissä? Tehdään merkittäviä päätöksiä hetken mielijohteesta. Todella ikävää, jos näin on.

Nyt kirjoitetaan sellaisia kuntotarkastuksesta etten ymmärrä mitään. Ymmärtääkseni kuntoatarkastuksia on monentasoisia ja varmaan pitää olla asiantuntemusta osaakseen suhtaua niihin oikein. Pitää osata arvioida riittääkö pensseliremontti tai pitääkö purkaa niin ettei jää kuin luuranko. Tämän lisäksi on monia muita perusteita kuin kunto. Tässä Viikaisten kompleksissa on tullut selväksi huomattavasti nykyistä pienemmän rakennuksen riittävän vaikka suunnitelmissa on varauduttu n. 150 oppilaan kasvuun. Määrä on nyt ikäluokan suuruus Ukissa.

Lisäksi pitää huomata ettei kaupungin kasvu tule rajoittumaan vain keskikaupunkiin. Saarnisto on suunniteltu kasvusuunta. Koulu on jo nyt pieni joten pitää varautua siellä lisärakentamiseen. Hakametsässä on tietääkseni parempi tilanne eikä siellä laajeneminen ole niin akuutti vaikka Salmelle valmistuu uusia asuntoja.

Koulukompleksiin on tarkoitus rakentaa myös muuta siihen liittyvää. Uimahalli pitää uusia ja monitoimihallin rakentamiseen on laajaa kannatusta. Mietitty on sellaista ratkaisua, että kaikkeen tähän tulee yhteinen sisääntulo aula. Tähän tulisi yhteinen lipunmyynti, kahvio jne. Ripottelemalla kaikki erilleen tulee pieniä toimimattomia yksiköitä.

Samoin nykyisillä suunnitelmilla on tarkoitus välttyä väistötiloilta. Koulu uuteen paikkaan, sen valmistuttua puretaan vanha ja tilalle rakennetaan uimahalli.  Paikoissa missä on peruskorjattu, varoittelevat kovasti, älkää vaan lähtekö meidän tielle. Olemme joutuneet/joudumme kuitenkin rakentamaan uutta. Korot ovat tällä hetkellä 0, ainakin toistaiseksi. Uuden kompleksin kulut lyhennyksineen tulevat kasvamaan nykyisistä n. millin. Olen jo aiemmin muutaman kerran kirjoittanut siitä selvittävän. Millin vaikutuksen näkee mm. siitä, että teemme tänä vuonna alijäämää 2 milliä ja se ei herännyt keskusteluakaan. Mikäli milliä ei mistään muusta saada niin sen vaikutus vero%:in on 0,5%. Tässä on eräitä pointteja joiden perusteella minä olen kannattanut menossa olevia suunnitelmia. Rohkaistutaan ja laitetaan kiinteistöt kuntoon.