Tänä vuonna on kahdet vaalit. Presidentinvaalit alkuvuodesta ja kunnallisvaalit syksyllä. Presidentinvaalit tuntuvat selviltä. Niinistö kannatukseltaan on selkeä ennakkosuosikki. Tosin on monesti ylivoimainen lopulta pudonnut heikkoon kannatukseen. Tuskin nyt käy niin , vaaleihin on enää vähän aikaa eikä ole vakavasti otettavaa kilpailijaa näköpiirissä. Toiselle kierrokselle uskoisin jouduttavan. Siellä Niinistö on entistä ylivoimaisempi. Muissa ehdokkaissa ei ole sellaista joka tulisi keräämään muiden rannalle jääneiden äänet. Tosin luulen monen jättävän toisella kierroksella äänestämättä. Ei ole ehdokasta jonka taakse voisi missään tapauksessa mennä. Tämä vain nostaa Niinistön prosenttiosuutta.

Toiseksi ehdokkaaksi jatkoon olen pitkään povannut Väyrystä. Hän tuntuu saavan kannatusta aikalailla muista puolueista. Mitä lähemmäksi vaalit tulevat sitä enemmän uskon hänen kannatuksensa myös kepun sisällä kasvavan. Tätä osoittaa mielestäni myös viimeinen puoluegallup. Kepun toimintaan tyytymättömät ovat palaamassa puolueeseen Väyrysen ansiosta. Tämä Väyrysen suosio on yllättävää. Monet, kuten minäkin pitivät Väyrystä lähinnä hupiehdokkaana. Toisin on käynyt. Mikäli joku muu kepusta kuin Väyrynen olisi ollut ehdokkaana kepun alamäki olisi jatkunut.

Soini on tilanteessa etteivät kaikki omatkaan näe hänessä olevan presidenttiainesta eikä muualta ääniä tule. Kyllä hänellä silti mahdollisuudet ovat toiselle kierrokselle. Mikäli vain omat hänet hyväksyvät. Muiden kuin Niinistön äänet ovat hajalla. Toisella kierroksella Soinilla ei ole mahdollisuuksia. Lipponen ei saa kuin sitkeimpien demarien äänet ja vie demarien puoluekannatustakin alas.

Arhinmäki on nuoruudellaan ja ajatuksillaan keräämässä ääniä kohtuullisesti ja Vasemmistoliiton gallup kannatuksen nousu on hänen ansiotaan. Pressaksi ei ole mahdollisuutta. Arhinmäki käy myös lyhintä ja vaatimattominta kampanjaa. Niinistö, Väyrynen ja Lipponen ovat eläkeläisiä. Heillä on aikaa. Muut voivat saada vapaata työstään. Arhinmäki on ministeri, kansanedustaja, puolueen pj. ja avovaimo saa lapsen kampanjan aikana. Hän harkitsikin pitkään ehdokkuutta. Lopulta pystyttiin muodostamaan kelvollinen aikataulu. Koville Paavo tulee joutumaan. Onneksi on nuori ja harrastaa urheilua. Näistä on mittaamaton apu henkisesti.

Haavisto on myös kerännyt paljon suosiota. Hän on hyvin inhimillinen ja tietorikas. Tosin minun kannaltani hänellä on monia hyvin oikeistolaisia mielipiteitä. Ehkä oikeistolaisin monissa asioissa ehdokkaista. Varmaan lapsuudenkodin muistoja. Biaudet ja Essayah eivät vetoa muihin kuin oman puolueensa ydinkannattajiin.