Aioin kirjoittaa kommentin Javan blogiin, mutta siitä oli tulla pitkä ja kirjoitankin jutun. Päätöksenteko järjestelmä tuntuu olevan monille kovin vieras, silti haukutaan estottomasti. Ei siinä mitään, että se on vieras sellaiselle joka ei toimi luottamusmiehenä, mutta se tuntuu vieraalta jopa joillekin valtuutetuille.

Päätösesitykset valtuustolle tekee vain hallitus. Lähes aina asia on kiertänyt myös ao. lautakunnan ja virkamies on sen valmistellut lautakunnalle. Asiat ovat pääsääntöisesti niin laajoja ettei valtuutettu voisi millään ilman valmistelua päästä asiasta jyvälle. Esim. nyt haetaan sotesta säästö esityksiä. Siinä mennään niin syvälle ettei taatusti yksikään luottamusmies tunne asiaa. Julkisuudessa kyllä voidaan heitellä millaisia kommentteja hyvänsä ja yleensä ne osoittavat ettei ao. henkilö tunne asiaa lainkaan.

Valtuuston kokous on myös kestoltaan vain yhden illan ja liian suuri lukumäärältään päättämään ilman valmistelua. Taatusti jää tällöin huomiotta lukuisat yksityiskohdat ja päätöksestä tulee mahdoton toteutettavaksi. Esim. valtuusto päätti viime syksynä, että henkilöstökuluista tulee säästää loppuvuoden aikana. Päätös oli monista syistä mahdoton toteuttaa.

Valtuuston kuuluu linjata asiat. Sitä varten pidetään päivän parin kestoisia seminaareja. Niissä on sitten mahdollista tuoda esiin ideoita. Olen ollut lukemattomissa seminaareissa. Ideoiden lukumäärä on jäänyt yhden käden sormin laskettava määrä ja sekin on on sahurin käsi. 

Nyt perustettiin säästöryhmä hakemaan kohteita mistä voidaan rakennemuutoksilla pääosin hakea kustannuksiin säästöä. Ryhmä on perusteellisesti käynyt läpi kaupungin toiminnan ja on päädytty siihen, että monilla aloilla U:ki toimii erittäinkin kilpailukykyisesti. Terveydenhoito on ala, joka on meillä muita kuntia kalliimpi. Nyt on tietysti helppo sanoa miksi ei siitä heti aloitettu ja miksi ei tehdä muutoksia. Ala on laaja ja monimutkainen. Ei sinne luottamusmies pysty pureutumaan. Tarvitaan asiantuntijoita eikä se heillekkään ole helppo ja nopea homma.

Nyt asia on siinä pisteessä, että asiantuntijoiden esitys on valmistumassa. Tämän jälkeen alkaa luottamusmies käsittely. Myös valtuusto seminaari järjestetään, jolloinka valtuustolla on aikaa miettiä toimenpiteitä. Mikäli seminaarista tulee hedelmällinen ja aika ei riitä niin varmasti löytyy lisää aikaa varatun päivän lisäksi. Terveydenhoidossa on myös se hankaluus, että meillä ei ole yksin mahdollisuus päättää kovinkaan paljon. Meillä on yhteinen terveyskeskus monen kunnan kanssa ja erikoissairaanhoitoa hoitelee vielä moninverroin suurempi kuntien joukko. Vaaditaan varmasti paljon sitkeitä neuvotteluja. 

Yritetään nyt malttaa mieli. Kaikki aikanaan ja toivottavasti ajan tullen on myös kaikilla valmius asialliseen keskusteluun. Aikanaan myös päätöksentekoon.