Säännöllisin väliajoin blogeissa alkaa keskustelu siitä miten hallipolitiikka on ajanut kaupungin talouden kuralle. Jopa eräät valtuutetut ovat innolla keskustelua ylläpitämässä. Valtuutetun voisi olettaa ymmärtävän sen verran taloudesta, että tietää missä mennään.

Talouden alijäämä ei taatusti johdu hallipolitiikasta, päinvastoin. Halleihin olemme saaneet toimintaa, joka on tuonut satoja työpaikkoja kaupungiin. Ei riittävästi, että sillä olisimme saaneet korvattua menetykset. Mikä olisi tilanne ilman näitä eräiden haukkumia halleja? Verorahoilla niitä ei makseta. Hallissa toimiva yrittäjä maksaa vuokran yhteydessä kaikki hallin kulut pääoma kuluja myöden. Epäonnistumisia on sattunut. Ihminen ei näe tulevaisuuteen eikä pysty virheettömään toimintaan. Tyhjäksi halleja ei ole jäänyt. Epäonnistuneen tilalle on saatu uusia.

Kaupunkin alijäämä johtuu pienentyneistä tuloista. Olemme kuin Huittisten mies, syömme enemmän kuin tienaamme. Vastaavasti emme ole pystyneet kuluja pienentämään. Vuosia on puhuttu rakennemuutoksista. Niitä ei ole saatu aikaan. Kovimmin niitä vastustavat ne, jotka puhuvat rakenneuudistusten välttämättömyydestä. 

Tämänkin vuoden tulos tulee olemaan tämän hetken tietojen valossa miljoonia alijäämäinen. Eikä siinä alijäämässä ole yhdenkään hallin rakentamista. Rakentaminen on investointia ja meidän käyttötalous on se mitä joka päivä kulutamme ja siellä ovat tulot pienemmät kuin menot. 

Väkiluku on pudonnut 2000 hengeä. Peruskoulua käyvien luku n. 1200 oppilasta. Päivähoidon tarve ei ole toistaiseksi erityisemmin pudonnut. Siellä on sopeutus myös suhteellisen helppoa. Uusia perhepäivähoitajia ei saa kirveelläkään. Terveydenhoidossa tarve ei ole vähentynyt ei myöskään kunnallistekniikan ylläpidossa. Revi sitten näistä. 

Alla linkki mielenkiintoiseen uutiseen.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/02/30337&ext=rss