Olemme varaamassa  talousarviossa ja taloussuunnitelmassa isot rahat uimahalliin. Kuitenkaan ei ole todennäköistä siellä tällä kaudella investointia aloitettavan. Viikainen sen sijaan saattaa tarvita investointi rahaa, joten joudumme varautumaan suuriinkin muutoksiin talousarviossa.  Autotehtaan aiheuttamat investoinnit ovat ihan hämärän peitossa.                                                                                                                                                                          

Emme tiedä minkälaisia rakennusinvestointeja kaupungille tulee. Vaikka kuinka ajattelisimme rakentamisen olevan yrittäjien asia niin jotenkin joudumme väistämättä osallistumaan. Kunnallistekniikka on jo kaupungin lainsäätämä velvollisuus. Tulemme tekemään suuremmat investoinnit lainarahalla, mutta kustannuksien määrää se ei muuta, saadaan vain maksaa vähittäismaksulla.

Kantokyvyn arviointi pitää tehdä realistisesti. Esimerkkejä liian suurista investoinneista on näkyvissä lähikunnissakin. Veroprosentin lasku tässä tilanteessa olisi ollut väärä signaali. Pienellä alennuksella ei olisi ollut juurikaan merkitystä veronmaksajalle. Tosin se ei olisi ratkaissut kaupungin talouttakaan tällä hetkellä. Vaikutus pitkällä tähtäimellä pitää huomioida sillä vuonna 2019 veroprosentti jäädytetään 3:ksi vuodeksi.

Huomiota taloudellisesti pitää kiinnittää tulevaan soteenkin. Menot siirtyvät silloin soten osalta maakunnille, mutta nyt meillä on pari vuotta aikaa miettiä mitä voisimme tehdä palveluille niin, että ne olisivat 2019 meidän määrittelemällä tasolla eikä maakuntahallitus alkaisi niitä heti riepottelemaan. Tällä hetkellä kuntalaisten  vieminen väärien asioiden perään on helppoa. Tulevaan perehtyminen on aikaa vievää ja ymmärrystä vaativaa.

ESH:n johto kävi meitä valistamassa ja on myöskin kirjelmöinyt tulevasta. Niistä selviää paljon, jos on halua perehtyä tulevaan. Muuttuakin asiat vielä voivat. Sote laithan pitäisi antaa näinä päivinä eduskunnalle ja niitä voidaan vielä muuttaa. Kovin todennäköistä se ei ole, sillä meillä on enemmistö hallitus joka on sopinut keskuudessaan asiat.

Hallitus ei paljon kerro tekemisistään ja tulevista teoista omille kansanedustajillekaan. Siitä olemme saaneet näyttöä viime aikoina hallitus puolueiden kansanedustajien kysellessä eduskunnassa hallituksen säätämistä asetuksista vaikka nämä ovat julkisia ja hetken googlaamalla tulevan näkyviin kaikille kansalaisille. Olemme vaalien alla ja vääriä profeettoja nousee kuin sieniä sateella.

Olemme suurien asioiden äärellä ja me vassarit olisimme toivoineet kaikkien selkärangan pitävän. Meidän päättäjien pitää jakaa oikeata informaatiota ja tehdä oikeita päätöksiä.

Ennakko tietojen mukaan näin ei tule käymään, joten emme pienenä puolueena näe meidänkään olevan syytä olla vastuunkantajia.

Olen ollut kauan politiikassa mukana eikä koskaan ennen ole käynyt näin, että kaupunginrahoilla tehtäisiin kuntavaalityötä.

 

Kaikesta huolimatta toivotan kaupunkilaisille Hyvää Joulua!