Valtuusto kokoontuu maanantaina ylimääräiseen kokoukseen. Esityslista on pitkä ja tärkeitä asioita useita. Pääsevät monet purkamaan liikoja höyryjään.

Ensimmäinen keskusteluttava asia on talouden toteutuminen ja talousarvoin muutokset. Niistä erityisesti elinkeinotoimen ylitykset ja yritysten toimitila-yksikön budjetin toteutumattomuus puhuttavat. Nimenomaan puhuttavat. Tapahtunut mikä tapahtunut ei niille enää muuta voi kuin ottaa opiksi ja ojennukseksi.

Sitten on tulovero%:in ja kiinteistövero %:in määrääminen. Varmaan äänestetään. Kummastusta herättää, että varmasti alemman %:n puolesta äänestävät ne jotka vastustavat rakennemuutoksia ja säästöjä. Käytetäänkö tällaisesta käyttäytymisestä demagogia nimitystä, tai mitä lienee. Kummastusta herättää ainakin minussa se, ettei kukaan tule, en minäkään, esittämään sellaista %:a jolla saataisiin kaupungin menot katettua. Omassa taloudessaan jokainen tavoittelee menojen ja tulojen tasapainoa, yhteisistä rahoista puhuttaessa vastuuta ei tunneta. Raukat pelätkööt ylivelkaantumista.

Seuraavaksi on kouluverkko. Siitä ei ole varmaan enää mitään uutta sanottavaa. Vaikea asia meille kaikille. Minkä näkökulman perusteella ratkaisee kantansa? Maaseudun asukkaana on jo kokenut ison liudan rakennemuutoksia. Kaikki ovat herättäneet aikanaan kiivaita tunteita. Nyt silloisia ratkaisuja pidetään selviöinä. Sähkönjakelu oli aikanaan niin, että muuntopiirit olivat omia verkkoon kuuluneiden osuuskuntia. Sitten niitä alkoi ostaa sähköyhtiö. Sikäli omituisia kauppoja, että myyjä oli se joka maksoi. Vielä taitaa olla voimassa senaikaisia vihollisuuksia.

Sitten oli puhelimessa sama homma ja meijereissä. Mitähän niitä on vielä ollut. Kouluja alettiin sulkea -70 luvulla. Aika vähällä keskustelulla, koko maassa niinkuin nykyisen Ugin alueella. Viimeiset 30 vuotta ovat Ugissa  menneet aika vähillä sulkemisilla. Oppilasmäärä on sinä aikana noin puolittunut. Muutaman vuoden välein on käyty verissäpäin taistelua, mitä tehdään? Mitään ei ole tehty. Nyt uudet valtuutetut puhuvat jostain ainutlaatuisesta ja ainutkertaisesta taistelusta. Tässä pätee hyvin vanha viisaus, joka ei historiaa tunne, ei nykypäivää ymmärrä. Koulu-uudistusta ohjausryhmä tuki mm. siitä syystä, että saataisiin vihdoin rauha 10-15 vuodeksi kehittää opetusta. Vaikka nyt suljettaisiin 5 koulua, jollain aikavälillä jälleen on kouluverkkoa muutettava. Miten, sitä kukaan ei voi ennustaa. Mikäli koulut säilytetään asiaan palataan. Ehkä jo ensi syksynä. Näin se vaan on.

Sitten on Tontonmäen omakotitalojen lainoituksen takaus. Onkohan tämä ainutlaatuista Suomessa, että kaupunki rakentaa omakotitaloja. Aina aiemmin kaupunki on kaavoittanut ja rakentanut kunnallistekniikan tontin ostajien kustannuksella. Nyt rakennetaan 7 taloa, vaikka ei ole mitään tietoa ostaako vai vuokraako niitä kukaan. Kyllähän talot tyhjinäkin säilyvät kunhan on lämpö päällä, mutta oli tämä uskomaton riski kaupungilta. Toivottavasti käy hyvin.

Viimeisenä on Viikaisten koulun keittiön remontti. Toivottavasti järki voittaa kiusanteon halun.