Elinkaari tarkoittanee yleisesti ihmisen elämää siitä se on laajentunut käsittämään kaiken elollisen ja tavaran. Malli vielä loppuun niin on päästy aiheeseen joka tullee puhuttamaan lähitulevaisuudessa hyvinkin paljon. Valtuusto on päättänyt rakentaa uuden Viikaisten kompleksin elinkaarimallilla. Siitä saamme tietopaketin torstai-iltana Viikaisissa klo 18.00. Aiheesta alustavat Marko Kivistö ja Esa Kemppainen- Kivistö lienee kaikille tuttu, mutta Esa Kemppainen ei ole ainakaan minulle tuttu. Googletin nimeä ja paljon tuli osumia. Pääasiassa eläintäyttäjä Esa Kemppaisesta, tuskin hän on meidän tuleva alustajamme.

Nyt tiedämme mallista sen, että tuleva sopimuskumppanimme vastaa rakennuttamisesta ja kunnossapidosta. Älkää vaan takertuko tähän sillä vaihtoehtoja on runsaasti ja yritän huonolla asiantuntemuksella kertoa vain pääpiirteet. Tämä vaihtoehto takaa sen, että tiedämme sopimuskauden vuosittaiset kustannukset ja osaamme siten verottaa tarpeellisen. Toinen vaihtoehto olisi ilmeisesti halvempi, mutta jättäisi kustannukset Jokisen eväiden malliin.

Tarkemman analyysin saamme sopimusneuvottelujen kuluessa. Silloin määritetään sisältö. Siihen tarvitaan kaupungin puolelle hyvät asiantuntijat. Vastapuolella ne ovat taatusti kivikovat. Suomessa on 4 rakennusliikettä joiden arvioidaan kykenevän tämän suuruiseen työhön ja ne ovat isoja konserneja. Meillä asian päättää 43 valtuutettua joista tulee keskustelun kuluessa kaiken tietäviä. Varmaa on kuitenkin se ettemme juurikaan osaa arvioida riskejä ja sopimuksen koukeroita. Ei auta kuin laittaa kiittimet ristiin ja toivoa parasta. Toivottavasti asia ei etene salaisesti vaan saamme koko ajan tietoa osataksemme edes jotenkuten tehdä päätöksemme.