Kasvihuoneilmiö on kirppari vanhan ykköstien varrella, olisiko Sammattia. Siellä on tavaraa, joten alan ihmisten kannattaa poiketa. Kasvihuoneilmiöstä puhuvat myös jotkut säänvaihteluita ymmärtämättömät.

Syksy oli pitkään lämmin ja sateinen. No, talvikin tuli eikä ole ihan lähiaikoina näin kovia pakkasiakaan ollut. Ilmat rikeeravat kuten ovat minun lyhyen elämäni aikana tehneet. Kaikkien aikojen ennätyksiä tulee niin kylmyydestä, kuumuudesta, sateesta ja kuivuudesta.

Voivathan nämä johtua kyllä saasteistakin. Toisaalta saasteita nykymittapuun mukaan on ollut vain lyhyen aikaa ihmiskunnan historiaan verrattuna. Valtavia katastrofeja on ollut ennenkin vedenpaisumuksia, valtavia tulivuorenpurkauksia jne. Nämä ovat muuttaneet säitä pitkäksikin aikaa.

Luotan luontoon ja ihmisiin. Luonnolla on tapana korjata ilmiöitä ja ihmisten virheitä. Ihmisetkin virheen havaittuaan korjaavat virheitään. Suomen luontoa pilattiin rajusti 1960-1980 luvuilla. Tämän tultua havaituksi, on luontomme korjaantunut viimeiset parikymmentä vuotta nopeasti.

Vieläkin ihmiset harhaantuvat väärien profeettojen perään. Viimeinen esim. on Talvivaara. Outokumpu tutki valtauksen, kehitti järjestelmän jolla nikkeliä saatiin erotettua Talvivaaran malmin alhaisesta pitoisuudesta. Outokummun laskelmat eivät osoittaneet hanketta kannattavaksi. Outokummun luovuttua kaivostoiminnasta, kaivosinsinööri Pekka Perä muisti tutkimuksen. Osti valtauksen ja nikkelin erotus suunnitelman. Karismaattisena henkilönä hän onnistui hankkimaan sille rahoituksen.

Sen jälkeen tapahtunut onkin historiaa. Hankkeeseen on mennyt yli miljardi valtion, rahoitusyhtiöiden ja osakkeen omistajien rahaa. Tuloksena 2 saastunutta järveä joita ei saa kuntoon ilman järeitä kunnostutoimia. Vesistöjä ja ympäristöä on saastunut laajoja alueita ja saastuu lisää. Asiantuntijat tietävät ettei hankkeesta tule kannattavaa vaikka miljardi on jo menetetty. Lisää vaaditaan satoja miljoonia alueen kunnostukseen ja vesienkäsittelyyn. Nyt vesiä juoksutetaan Luesjärveen joka on yhteydessä Oulunjärveen. Nyt tehdään pakollisia hommia jotta vältytään pahemmalta ja työttömyysalueen 400 työpaikkaa ovat juttu joita politiikot eivät uskalla korjata.

Miten paljon näitä on Suomessa ja maailmassa, en tiedä. Patojen sortumisia tulee toistuvasti, viimeksi Brasiliassa ja USA:ssa on tapahtunut valtavia katastrooffeja. Suurin näkemäni saasteallas on Yaran Siilinjärven kaivoksella. Altaan toista rantaa ei näkynyt. Kuulemma allas oli 800 ha. Lisäksi siellä on laajennus suunnitteilla. En tiedä miten hyvin allas on rakennettu. Toisaalta sinne menee veden mukana rikastushiekkaa joka tiivistänee seinämiä. Lisäksi on suunnitelmat saada altaan vesi prosessiin jolloin vesimäärä ei nousisi.

Alotin positiivisesti ja päädyin pessimistisiin näkymiin. Kaikesta huolimatta uskon asioiden menevän parempaan suuntaa.