Ukin asunto tilanne on puhuttanut pitkään. Toimikuntia on istunut ja ne on lausuneet muinakin kuin Runon päivinä. Mielipiteitä riittää niin paljon kuin ihmisiäkin.Jotain päätöstä pitäisi alkaa saada aikaiseksi vaikka ei muuta kuin se, että mennään kohti tulevaisuutta tumput suorina. Markkinat hoitaa.

Ilman muuta on selvää, että kaupungin tehtävä on tuottaa palveluja eikä asuntoja. Joissakin olosuhteissa kaupungin pitää puuttua rakentamiseen kuten elinkeinoelämäänkin, mihin tietysti rakentaminenkin kuuluu. Markkinat saattavat odottaa liian pitkään homman onnistumista ja aika ajaa ohi.

Pitääkö kaupungin sitten ottaa riski veronmaksajien rahoilla? Demokraattinen päätöksenteko on hieno juttu, mutta vapailla markkinoilla sen toiminta ontuu. Luottamusmiehet eivät luonnollisestikaan hallitse liiketoimintaa, eikä luottamusmiehen riskit ole sitä luokkaa kuin yrittäjällä. Tämä saa monet luottamusmiehet liian hölliksi rahankäyttäjiksi ja on niin sanomattoman kutaa kehuskella miten on ollut mukana rakentamisessa ja yrityksiä työntämässä alkuun. Näistä vaaroista huolimatta vastuuta kaupungin kehityksestä tulee kantaa niiden jotka oikeasti siihen pystyvät.

Nyt pitää suhtkoht luotettavasti selvittää onko meillä vajausta, mistä on vajausta ja miksi on vajausta. Uusien ihmisten tullessa heillä harvoin on mahdollisuuksia omistusasuntoon, eikä ole järkevääkään, tietämättä kuinka kauan töitä riittää. Kaupungissa on mitä ilmeisemmin liian suuria asuntoja jonkin verran. Tunnen pariskuntia jotka haluaisivat pienempään asuntoon lasten lähdettyä maailmalle, nykyinen asunto on tarpeettoman suuri. Kauppa ei vaan käy kohtuuhinnallakaan.

Voitaisiinko jotain tehdä kierron aikaansaamiseksi? Toisaalta kaupungiin muuttavatkin pääosin haluavat pieniä asuntoja. Näitä kysymyksiä voisi luetella vielä pitkän rivin. Nyt olisi hyvä aika tuoda esiin mielipiteitä ja ideoita. Syksy on tuota pikaa ja jottain tarttis tehrä.