Merirosvous on ikivanha yrittämisenmuoto jonka oletettiin jo olevan hiipumassa. Viime vuodet ovat olleet alan kulta-aikaa. Erityisesti Afrikan itärannikolla ja Kaakkois-Aasiassa. Olisi helppo kuvitella nykymaailman laitteilla olevan paikannettavissa ja estettävissä avomerellä tapahtuva toiminta. Ei vaan näytä olevan vaikka Itä-Afrikassa alkaa olla jo melkoiset määrät miehiä ja kalustoa. 

Mistä nämä merirosvot tulevat? Olen Itä-Afrikan rosvouksen luullut sikiävän järjestäytymättömässä yhteiskunnassa vapaasti rehoittavista nopeaan rikastumiseen pyrkivistä ihmisistä. Luin taannoin Suomen Merivartioston upseerin kirjoituksen, joka sai asiaan uuden pohdinnan arvoisen näkökulman. Upseeri sanoi merirosvouksen alkaneen siitä, että teollistuneista maista on Itä-Afrikkaan tulleet valtavat kalastuslaivastot, jotka putsaavat meren. Paikallisten asukkaitten kalustolla ei enää kalaa saada ja korvaavaksi elinkeinoksi nousi merirosvous. Kyllä ihminen konstit keksii nälänhädässä.

Upseerin mielestä alueelle lähetyn kaluston pitäisi ajaa nämä kalastusalukset pois, silloin loppuisi merirosvous. Mielenkiintoinen väite. En tunne asiaa yhtään. Mielenkiintoista olisi kyllä kuulla aluetta tuntevien ihmisten mielipiteitä. Hyvin usein asiat ovat toisin kuin ne näyttävät.

Pitkään luulin Irlannissakin olevan uskon sota protestanttien ja katolisten välillä. Vähitellen olen tullut siihen tulokseen ettei uskonnolla ole mitään sijaa ollutkaan Irlannin kahinoissa. Protestantit ovat maahan tulleita englantilaisia valloittajia, jotka ottivat itselleen parhaat maat ja hommat. Katoliset irkut alistettiin englantilaisen herrakansan palvelijoiksi. Jako on säilynyt pitkälti samanlaisena nykypäivään asti. Köyhyys ja työttömyys periytyy. Se on meillä Suomessakin monet kerrat tutkimuksillakin todettu. Ihminen on peto niskanpäälle päästyään.