Keväisin työehtosopimuksista neuvoteltaessa, jotkut neuvottelut päättyvät umpikujaan ja siitä seuraa lakko. Aina valtalehdissä ja yleisessä keskustelussa vikapää löytyy työntekijöistä. Jääräpäitä ja kohtuuttomasti lisää palkkaa vaativat hölmöt. Alla mielenkiintoinen STT:n uutinen, jonka olen kopioinut Kauppalehdestä.

Huomiota minussa ainakin herätti se, etteivät siinä olleet asialla vain työntekijät vaan mukana ovat myös tekniset toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt ja toimihenkilöt lupaavat tukea AKT:lle. Kyllä taustalla täytyy olla vakavaa eripuraa, mikä ei yksin johdu palkansaajista. 

Mieleen tulee hakematta onko Fagernäs se henkilö joka ei osaa keskustella vai onko lama herättänyt patruunahengen. Olemme eläneet jo kauan sopimus yhteiskunnassa. Keskustella pitää.

Työntekijäliitot raivostuivat EK:lle

Torstai 04.03.2010 klo 18:42 27 kommenttia

 
KUVA: Tiina Somerpuro/KL
EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs
EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs

Teollisuudessa työskentelevien etujärjestöt syyttävät Elinkeinoelämän keskusliittoa työmarkkinakierroksen ongelmista.

Kolmen palkansaajakeskusjärjestön liitoista koostuva Teollisuuden Palkansaajat (TP) katsoo, että yhteistyöhankkeista kieltäytynyt EK saa nyt sitä mitä on tilannut.

Kolmen suurimman liiton puheenjohtajat julkistivat torstaina yhteisen kannanoton. Toimihenkilöunionin Antti Rinne, Metalliliiton Riku Aalto ja Uuden Insinööriliiton Pertti Porokari ”ihmettelevät suuresti” EK:n pakkomiellettä puuttua meneillään olevan liittokohtaisen työehtosopimuskierroksen käänteisiin”.

– On täysin vastuutonta koko EK:n puheenjohtajiston arvovallalla julkisesti nuijia yksittäistä ammattiliittoa ja sen tavoitetta saada jäsenilleen aikaiseksi kohtuullinen työehtosopimus.

Puheenjohtajien mukaan TP yritti kolme kertaa viime vuonna neuvotella EK:n kanssa keskittyä ratkaisua, jolla työmarkkinoiden vakaus olisi turvattu. Samaa yrittivät palkansaajien keskusjärjestöt vielä vuoden vaihteessa. Puheenjohtajien mukaan EK kuitenkin kieltäytyi järjestelmällisesti sopimasta minkäänlaista raamia tai sopimusta, jolla liittokohtainen sopimuskierros olisi vältetty.

TP:n puheenjohtajiston mielestä EK on menettänyt puhevaltansa kommentoida tai ohjailla sivusta millään tavalla meneillään olevia sopimusneuvotteluja.

Rinteen mukaan AKT saa tukea, jos sitä yritetään ajaa liian ahtaalle.