Norjan hirveät tapahtumat hiljensivät kaikki muutamiksi päiviksi. Nyt on alkanut tulla normaalisti poliisien arvostelua. Tapauksesta yleensä on tullut myös yllättävän paljon myönteisiä kannanottoja aina kansanedustajia myöden. Hieman niitä yritetään kätkeä korulauseiden taakse aikaselväsanaisia tosin.

Itse tekijästä ei niin paljoa puhuta muuta kuin mitä hän on elämässään ennen tehnyt. En ole ollenkaan mielenterveysasiantuntija, mutta pitäisin häntä psykopaattina. Psykopaatit ovat käsittääkseni tunneköyhiä eteviä ihmisiä. Teko on vaatinut niin monipuolisen ja pitkäjänteisen suunnittelun ettei siihen ihan kuka tahansa olisi pystynyt. Tunne tasolla ei juuri kukaan ja kyllä Breivikkin siihen tarvitsi testosteroiinia.

Poliisi toimintaa on vielä vaikea arvostella. Hälytyskeskusta on arvosteltu siitä, että siltä meni 4 minuuttia ennenkuin alettiin soitot ottaa vakavasti. Tietysti tilanne oli uskomaton, mutta ei hälytyskeskuksen pidä arvioida onko hälytys oikeutettu vai ei. Jälkeenpäin sitten arvioidaan oliko hälytys tarpeeton. Tilanne oli tunnissa ohi, se on pitkä aika hädässä olevalle. Arvioitaessa aikaa pitää ottaa huomioon, että ammatti-ihmiset olivat 60 kilometrin päässä. Sieltä tulo puolessa tunnissa lienee mahdoton. Vesimatkaakin oli 400 metriä. Jälkiviisaus on helppoa, mutta asiallinen kritiikki palaveri tutkimuksen jälkeen on paikallaan. Pitää kaikista tapauksista viisastua.

Kotimainen keskustelu asiasta on vaisua. Puheenvuorotkin ovat olleet mitään sanomattomia. Tosin monet persujen kansanedustajatkin ovat suhtautuneet hyvinkin myönteisesti Breivikin tekoihin. Eduskunnan kunniaksio on sanottava etten ainakaan minä ole muiden puolueiden edustajilta huomannut yhtään ymmärtäväisiä kannanottoja. Ei näitä persujenkaan kannanottoja pidä ihmetellä. Ne edustavat kansan mielipidettä. Breivikin mielipiteitä kuulee joka päivä ihmisiltä niin ennen ja kuin jälkeen tapahtuman. Ihminen on ihmeteltävän tyly erilaisia lajitovereitaan kohtaan. Uskon kuitenkin niin lujasti ihmisyyteen, että uskon tämän olevan tilapäisen ilmiön ja perustuvan ihmisen epäluuloon kaikkea uutta kohtaan.