Eilen oli valtuustolla pitkä päivä. Myös hallituksen jäsenet olivat mukana vaikka eivät muille suo pitkän päivän tekoa. Illalla valtuuston kokous oli lyhyt. Varsinaisista asioista ei juuri keskusteltu. Mitä nyt hetki kuntaliitosselvityksestä keskusteltiin. Vaikea oli keskustellakkin sillä aluksi ei valtuutetuille puheenvuoroja annettu vaan Järvinen, kj. ja Junkola-Lehtonen kommentoivat sanomisiaan. Mikä muuten on kommentin ja puheenvuoron ero? Ei näytä ainakaan kommentin ja puheenvuoron ajallinen kesto olevan eikä asiakaan mistä puhutaan sillä valtuutetutkin olisivat halunneet puhua samasta asiasta.

Kokouksen päätteeksi oli harvinaisen paljon aloitteita. Minulla ei ole kirjallisina aloitteita ja toivon ettei kukaan aloitteentekijöistä pahastu minun tulkitsevan aloitetta väärin. Jarmo Kolkka teki aloitteen kaupungin ja yhdistysten yhteistyöstä. Jaana Vasama esitti eroa LSKKY:stä ja ministeriön ratkaisevan ammatillisen koulutuksemme suuntautumisen. Markku Tuominen esitti tuulimyllyjen ja asutuksen väliseksi eroksi 2 km. Minä tein alla olevan aloitteen:

 

Sosiaali- terveydenhoito-alalla on tekeillä uudistus, jonka vaikutuksen liitosselvityksiä tekevä Kuntaliiton Antti Kuopila kuvasi suurimmaksi kunta-alalla koskaan Suomessa tehtyä uudistusta ja maailmassakin ainutlaatuiseksi.
Uudistuksen muoto ei ole vielä varma, kuten ei toteutuskaan. Uudistuksiin voidaan saada parhaiten muutoksia valmisteluvaiheessa. Lain muotoutumiseen emme voi vaikuttaa. Uudistuksessa sotepalvelut jaetaan kahteen portaaseen, järjestämis- ja tuottamisvastuu alueisiin. Järjestämisvastuualue tullee olemaan meidän etujen mukainen, mutta tuottamis vastuualue on tiettävästi täysin avoin. Meidän pitäisi nyt tuntea uudistus hyvin ja pyrkiä vaikuttamaan siten tuotettaviin palveluihin etteivät palvelumme ainakaan heikkene.

Esitämme järjestettäväksi valtuutetuille ja niille virkamiehille joita asia koskee seminaarin, jonka aiheena on sote-uudistus ja alustajaksi kutsuttavan hallitusneuvos Pekka Järvisen stm:stä. Hän on alusta asti ollut valmistelemassa uudistusta myös uudistustoimikunnassa. Hän tietänee parhaiten uudistuksen sisällön ja missä vaiheessa se on.