Taivassalon ja Ugin liitosneuvotteluissa on päästy sopimusluonnos asteelle. Voimaan sopimus tulee sen jälkeen, kun molempien kuntien valtuustot ja maan hallitus ovat sen hyväksyneet. Sopimus on voimassa 3 vuotta eräin poikkeuksin.

Tavoitteet ovat sopimuksessa mitään sanomatonta kaiken kattavaa hyvää. Sopimuksen mukaan liitos toteutetaan 1.1.2011, nimeksi tulee Uusikaupunki ja vaakunaksi nykyinen Ugin vaakuna. Kuten on luonnollista niin uuden kaupungin alueella tulevat voimaan saman suuruiset maksut ja taksat samoin säännöt yhtenäistetään. Taivassalon ja Ugin valtuustot yhdistetään näin uuden valtuuston kooksi tulee 60 henkilöä. Muihin toimielimiin valitaan lisäjäseniä Taivassalosta 1-3.
Kuntaliitos valmistelemaan asetetaan 13 jäseninen tmk., johon tulee 5 Taivassalosta ja 8 Ugista. Tämä muuttuu päätösten jälkeen järjestely tmk:ksi. Lisäksi perustetaan seuranta tmk, jonka toimikausi on 3 vuotta.
 
Ennen päätöksentekoa on annettava kuntalaisille mahdollisuus tehdä huomautus, jonka käsittelevät molempien kuntien hallitukset ja antavat lausunnon niistä yhdistymisestä päättäville valtuustoille.
 
Yhdistyvien kuntien henkilöstölle tulee irtisanomissuoja, joka päättyy 1.1.2016. Ns. porkkanarahaa saadaan 2,8 milj(€. Hallinnon keskuspaikaksi tulee Ugi ja Taivassaloon tulee palvelutoimisto. Se toimii ajanvarauksien mukaan ja tarpeiden mukaisessa laajuudessa. Perusterveydenhuollossa noudatetaan Ugin ja Vehmassalon välisen sopimuksen periaatteita. Taivassaloon perustetaan 7 jäseninen asukas tmk. Taivassalon velat ja velvoitteet siirtyvät Ugille, samoin omaisuus. Vaaleissa Taivassalo muodostaa 1 äänestysalueen.
 
Tälläinen on sopimus lyhyesti. Vaatii paljon lisätietoa, että asia aukeaa kaikille kuntalaisille. Sitä varten tullaan järjestämään tilaisuudet Taivassalossa ja Ugissa.