Sain äsken mielenkiintoisen puhelun. Soittaja oli Kuntaliiton eläkkeellä oleva vaakuna vastaava. Tapasin hänet joitakin vuosia sitten Kuntamarkkinoilla. Hän näki rinnassani lapun jossa oli minun olevan Uudestakaupungista. Haimme istumapaikat ja juttelimme pitkään. 

Hän kertoi Kuntaliitolla olevan lähes kaikkien mahdollisten kuntien vaakunat. Puuttuvia oli muistaakseni n. 5 ja nämä puuttuvat tuntuivat ahdistavan häntä. Kokoelman pitäisi olla täydellinen. Vuoteen 1949 vaakuna sai olla vain kaupungeilla. Tällöin tehtiin uusi laki joka saali vaakunat myös kauppaloille ja kunnille. V. 1976 lakia vielä laajennettiin perinne vaakunoille. Nämä sallittiin jo lopetetuille kunnille ja jatkosodan rauhansopimuksessa Neuvostoliittoon siirtyneille kunnille.

Eräs puuttuvista vaakunoista oli Uudenkaupungin ml:n vaakuna. Hän kysyi voisinko edesauttaa milk:ssa toimivan kotiseutu yhdistyksen teettämään vaakunan. Kerroin ettei sellaista yhdistystä ole olemassa. Lupasin kartoittaa muita mahdollisuuksia. Otin asian esille kh:ssa siellä ei ollut intoa vaakunan tekemiseen vaikka Kuntaliitosta olisi saanut paljon apua. Tämän jälkee otin yhteyttä "Kaupunki poja" nimiseen yhdistykseen. Sielläkkän ei taputettu käsiä eikä haluttu osallistua hankkeeseen.

Ikäväkseni jouduin ottamaan yhteyttä tähän miellyttävään kaveriin ja ilmoitin epäonnistuneeni pahoin. Kaveri sanoi miettivänsä muita vaihtoehtoja. Äsken hän ilmoitti Kuntaliiton tehneen vaakunan ja sen olevan Kuntaliiton seinällä. Vaakunassa on sinisellä pohjalla ristikkäin hakku ja näiverä. Nämä kuvaavat maalaiskunnan kiviteollisuutta ja laivanrakennusta.

Kysyin mahdollisuutta saada vaakuna Kaupungintalon seinälle muiden liitoskuntien rinnalle. Hän suhtauti hankkeeseen epäillen. Mlk:n kotiseutuyhdistys sen voisi saada, mutta sitähän ei ole. Minusta kaupungin pitää ainakin yrittää saada vaakuna. Kaveri lupasi lähettää minulle kuvan ja sitten vien sen kh:n. Löytyykö nyt lainkaan kotiseutuhenkeä. Mlk oli ensimmäinen Ukiin liittynyt kunta ja siten Ukin suuruuden päänavaaja. Pitää meiltä löytyä kunnioitusta entistä kuntaa kohtaan vai mitä Matti Jalava?

Kuva tuli nopesti. Kiitos Pekka Granqvist.

 

IMG_0658.jpg