Eilinen päivä kului Varsinais-Suomen liiton järjestämässä Kuntatalous-seminaarissa. Mielenkiintoisilla alustuksilla alkanut päivä vaihtui iltapäivällä ainakin minua kiinnostamattomaan aiheeseen. Iltapäivästä ei oikein enää muistakkaan muuta kuin kipeän takapuolen.

Tilaisuuden avasi maakuntajohtaja Juho Savon alustus, jossa hän kävi läpi maakunnan tilanteen. Kuntarakenteen, talouden, työllisyyden, kaavoituksen, aluehallinnon uudistuksen, tulevaisuuden jne. Kattava selkeä alustus.

Seuraavana olikin sitten mielenkiintoinen henkilö. Varsinais-Suomen Yrittäjien kunniapuheenjohtaja Markku Wuoti. Ennen kokousta keskustelin hänen kanssaan -70 luvulla sattuneesta tapauksesta, jonka varmaan monet muistavat ja monet ovat kuulleet. Wuotilla oli U:kin Saunasillassa metallialan pk-yritys. Hänet määrättiin laittamaan työntekijöiden sosiaalitilat kuntoon. Hänellä ei ollut vesi- eikä viemärijohtoa. Hän olisi vetänyt putket omalla kustanuksellaankin, mutta kaupunki ei antanut lupaa. Näin pohjalta on meidän suhtautumisemme yrittäjiin lähtenyt kehittymään aikaan jolloin meidät palkitaan Suomen parhaana. Wuoti ei voinut silloin muuta kuin muuttaa Yläneelle. Siellä hänen firmansa edelleen valmistaa viljankuivureita n. 100 hengen voimin.

Wuoti kertoi alustuksessaan telakkateollisuudesta. Hän on Telakkatyöryhmässä. Kovasti hänellä oli uskoa telakoiden selviämiseen kriisistä. Paljon työtä ja rahaa tarvitaan homman hoitamiseen. Toisaalta hän kertoi, ettei yksikään tilaus ole jäänyt saamatta rahoituksen takia. Vielä tässä kuussa ratkeaa Viking Linen uuden risteilijän tilaus. STX on parhaillaan Etelä-Koreassa. Wuoti piti erittäin tätkeänä jo goodwillinkin takia saada tilaus kotiin. Vuonna 2015 tulevat uudet kovat päästörajat Itämerelle. Tämä tulee nostamaan polttoaine kustannuksetkin 2-kertaiseksi. Viking Line on valinnut uudeksi polttoaineeksi maakaasun. Mielenkiintoinen oli myös toteamus, että telakoiden kilpailukykyä ei enää ratkaise telakka vaan alihankkijat. Heidän osuutensa on 75%

Seuraavana alustajana oli Veijo Kavenius työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hän kertoi vaatimuksista mitkä ovat pääsyllä äkilliseksi rakkennemuutos alueeksi ja myös niistä toimenpiteistä joita silloin kyseiselle alueelle valtion toimesta tehdään. Me oltiin takavuosina tällainen alue. Oli näin jälkeenpäinkin mielenkiintoista kuulla syvällisempi kertomus aiheesta.

Kolmantena alustajana oli kaupunginjohtaja Kari Koski Uudestakaupungista. On varsin jyrkkä vastakohtaisuus hänen arvostuksellaan muualla ja eräissä U:kin blogeissa. On varsin painavaa päästä alustajaksi tilaisuuteen, jossa ovat kuuntelijoina Varsinais-Suomen kuntien johtajat, valtuuston- ja hallituksien pj:t ja jotkut vaatimattomammat henkilöt. Kaiken lisäksi alustuksen esitys oli erinomainen ja kiinnostus kuulijoissa erittäin tarkkaavaista. 

Iltapäivä menikin kunta it:ssä. Ei oikein jaksanut kiinnostaa. Oli mielestäni niin tarkkaa, ettei asioista voinut olla perillä kuin kuntien asioista vastaavat virkamiehet. Heille ehkä hyvinkin antoisaa.  Alustajat olivat varmaan huippuluokkaa ministeriöstä ja alan toimijasta. Minun tärkein mietteeni oli miettiminen siitä olikohan toinen alustaja ruotsinkieliseltä kanavalta tulevan Strömsöön viikset ajanut kokki. Niin oli samannäköinen.