Vuoden vaihtuessa on tapana muistella mennyttä vuotta ja ennustella tulevaa. Teen sen kunnallisista asioista. Niistä olen pääasiassa kirjoitellutkin.

Talouden heikko tila on sävyttänyt vahvasti kuluvaa vuotta. Myönteistäkin on ollut. Uusia työpaikkoja on tullut ja tulossa lisää. Suurimpana soijatehdas. Prosessi on niin iso, että  vastaavan kokoiset  U:kissa on helposti sormissa laskettavissa. Bioetanoli tehdas on hyvässä vauhdissa ja usko toteutumiseen kova. Aina myös työpaikkoja vähenee. Vanhat yritykset kehittävät toimintojaan, mikä usein tarkoittaa työpaikkojen vähenemistä. Varmistaa myös jälelle jääviä. Eivät kaikki vanhat vähennä porukkaa, myös useilla näillä myynti nousee ja työpaikkoja tulee lisää.

Ukilaiseen kunnallispolitiikkaan on kuluneen vuoden aikana tullut toinen taso. Blogien maailma. Se poikkeaa aikalailla elävästä elämässä. Blogeissa tuntuu koulujen epäkohdat ja kaupunginjohtajan typeryys olevan keskeisiä asioita. Todellisuudessa koulut puhuttavat enää häviävän vähän ja kj:n toimiin ollaan hyvin tyytyväisiä. 

Vuosi kului pääasiassa hakiessa tasapainoa talouteen. Melkoiset säästöt on päätettykin. Miten ne toteututetaan on vielä auki. Kohteet ja summat on päätetty. Tosin vielä on  millin säästö päätetty joka on kohdentamatta. Nyt ollaan totisen paikan edessä. Säästöt pitää kohdentaa ja ilman palvelujen alasajoa. Siihen pitäisi nyt energia kohdentaa, eikä olla vain sekoilemassa epäoleellisissa asioissa ja sitten päätöksenteon hetkellä lyödä tassut ketoon, ei käy. Eikä ole muuta esittää kuin joidenkin menojen siirtoa vuodella, niinkuin ensi vuosi nykyistä helpompi olisi.

Kyllä meillä vielä on riittävästi vastuunsa tuntevia luottamusmiehiä, joten ei ole mitään syytä vajota epätoivoon. Uskon jo seuraavan talousarvion olevan oleellisesti tätä vuotta helpomman.