Luin lääketieteen ja kirurgian tohtorin Matti Tolosen ja Diplomi-insinööri Leino Utriaisen kirjoittaman kirjan "Suuri kolestrolihuijaus". Ennen puolta väliä lopetin kolestrolilääkkeen käytön. Kirjassa tulee niin paljon haittavaikutuksia ja niin vähän etuja etten koe enää mielekkkääksi lääkkeiden syönnin.

Kirjoittajista Utriaisella on omakohtainen kokemus lääkityksestä. Hän söi 5 vuotta Lipitor-nimistä lääkettä ja sai siitä vaikean haimatulehduksen. Tämä sai hänet perehtymään insinöörin tarkkuudella kolestroliin ja sen vaikutukseen. Hänellä on kirjassa tukenaan laaja lääketieteellinen toisinajattelijoiden joukko. Lopputulemana hänellä on, että Suomessa kolestrolilääkkeitä syövistä 680 000:sta 99,5% syö lääkkeitä turhaan ja valtaosa saa vaivaavia sivuoireita. Lääkkeen syöntiä hän pitää tarpeellisena ihmisillä joilla kolestroli on 8-9:n välillä ja he kuuluvat korkean riskin ryhmään.

Utriaisen mukaan eniten statiineista kärsivät iäkkäät ihmiset. Hän kertoo melkein puhjenneensa itkuun tutkiessaan erään 90-vuotiaan käyttämiä lääkkeitä ja siellä oli mm. kolestrolilääke. Iäkkäillä statiinien aiheuttamat haitat; voimattomuus, väsymys, lihasheikkous, lihaskrampit, nivelkivut, hermosäryt, muistihäiriöt jne. laitetaan kylmän viileästi iän piikkiin vaikka ne olisivat lääkkeen syytä. Statiini on lisäksi eräs pahiten munuaisia kuormittava lääke. Noista oireista olen itsekkin nyt n. viikon käyttämättömyyden jälkeen huomannut lihaskramppien hävinneen. Aiemmin luulin niitä suonenvedoiksi ja söin magnesium tabletteja muita sörsseleitä.

Utriaisen mukaan lääketehtaat tuntevat suurta kiinnostusta sellaisten lääkkeiden markkinointiin joita ihminen syö loppuikänsä. Sellaisten lääkkeiden kehittämiseen jotka parantavat ihmisen, ei mielenkiintoa löydy. Statiineja myytiin Suomessa 2010 Yhteensä 43,3 milj/€:n edestä. Tästä Kela maksaa 20,5 milj/€.


Loppu toteamukseksi lienee sopiva Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professorin Olli-Pekka Ryynäsen toteamus "Itse käyttäisin nykytiedoilla statiinia korkean riskin tapauksissa ja potilailla joilla on ollut jo sydäntapahtuma.