Edelleen puhutaan U:kin taloudellisesta tilasta kuin se olisi joku kummajainen, täysin muusta maailmasta irrallaan oleva ilmiö. Suomi ja EU ovat lirissä. Nyt pitäisi löytää malttia ja viisautta ratkoa ongelmat. U:kissa tähän herättiin perustamalla säästötyöryhmä, valmistelemaan yhdessä virkamiesten kanssa rakenteellisia muutoksia. Ei siirtämään kiinteistöjen korjauksia seuraavaan vuoteen. Monia toimenpiteitä, pieniä ja suuria, on jo toteutettu. Osa on kaatunut. Mikä on täysin luonnollista. Se kuuluu demokraattiseen päätöksentekoon.

Ei tämä säästö tmk ole ollut kuin pari vuotta. Toimintaa pitää jatkuvasti nykyaikaistaa. Seisova ilmapiiri vie tuhoon. Maailma ympärillä muuttuu koko ajan, siihen on sopeuduttava. U:killa on vielä lisärasituksena n. 2000:n hengen väkiluvun lasku. N. 15 vuotta sitten yhtenä marraskuisena päivänä kaupungista hävisi n. 1000 työpaikkaa. Silloin haettiin yksimielisesti säästöt ja pidettiin kaikki ansiosidonnaisella työttömyyspäivärahalla pahimman yli. Silloin oltiin yksimielisiä. Ei itketty virkamiehiltä esityksiä ja itse soitettu suuta. Sama henki pitäisi löytää nyt. Viime valtuustossa esiteltiin säästötyöryhmän ja virkamiesten valmistelema esitys. Se pitää hioa loppuun ja nyt olisi ollut korkea-aika luottamusmiesten ottaa kantaa. Jotenkin jäi sellainen tuntuma etteivät kaikki tajunneet nyt olleen esillä lähivuosien tärkeimmän asian. Edelleen puhutaan juustohöylistä ja -ei lainsäätämistä palveluista. Ne on moneen kertaan todettu käyttökelvottomiksi säästöiksi.

Kyllä pakollisia palveluja voidaan muuttaa rakenteellisesti. Ei lainsäädännössä ole mitään miten ne pitää toteuttaa. Määrätään vaan erilaisia koulutuksellisia-, terveydenhoidollisia, sosiaali- jne. palveluja, jotka pitää olla kuntalaisille tarjolla. Toivottavasti kesälomien jälkeen kaikki ovat tajunneet tilanteen ja päästään yhdessä määrätietoisesti laittamaan asiat kuntoon.